Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dräkt och maskläder lättare att beskåda

På lördag återinvigs Textilkammaren vid Zorn gammelgård. – Allmogetextilier från Siljansbygden ur Anders och Emma Zorns samlingar samt Moradräkten presenteras i en vackrare och mer informativ inramning än någonsin förr, berättar Sara Sjöberg och Emma Frost.

Sara Sjöberg har nyligen tagit kandidatexamen föremålsantikvariska programmet vid Gotlands Högskola. Där ingår arkitektur, konst, design och stilhistoria samt arkivvetenskap.

Emma Frost har i dagarna också avslutat sin högskoleutbildning i Uppsala och är specialiserad på bland annat textilkunskap.

Under våren genomförde de gemensamt tio veckors praktik för att bygga upp sommarens utställning på Textillkammaren.

– Efter invigningen för 20 år sedan var det dags att förnya basutställningen.

Sara och Emma berättar att de bland annat visar exempel på dräkter och masplagg ur flera perspektiv, från olika tider samt hur textilier används till livets olika skeden.

Bland annat visas flera uppklädda dockor i en ny monter. En annan monter belyser hur dräkten och masplaggen ser ut i dag.

– Färgerna har ändrats till materialen. Förr brukades växtfärger och i dag är det syntetiska färger som gäller.

Emma och Sara har dessutom arbetat intensivt med att få fram mer omfattande information om alla allmogetextilier.

– Förhoppningen är att göra en utställning som passar alla.

Sommarens temautställning i Textilkammaren handlar om Våmhuskullor. De kvinnor som i slutet av 1800-talet reste ända till S:t Petersburg för att sälja hårarbeten.

Sara Sjöberg, bördig från Våmhus, ensam står bakom utställningen.

Nu tillkommer hur en hårkullas ateljé ser ut.

– Det finns ett samband mellan utställningarna. Textilmuseet visar bruksföremål av hår och temautställningen hårsmycken. Utställningens titel Att fläta ett minne – en hårkullas resa från Mora till S:t Petersburg.