Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dragster intog skolan

Det är inte varje dag som dragracing dyker upp på skolschemat.
Det gjorde det i alla fall för fordonseleverna vid Erikslundsgymnasiet som på tisdagen besöktes av femfaldige europamästaren i dragracing Mikael Kågered.

Mikael Kågered och hans team är för tillfället ute på en rikstäckande turné där man besöker fordonsutbildningarna vid en rad av landets gymnasieskolor. På tisdagen var det Erikslundsgymnasiets tur där man också baxade in Kågereds tävlingsdragster i verkstadshallen till allmän beskådan.

Mikael Kågered berättade dels om dragstern som sådan och dels om tävlingsverksamheten i stort.

– Dragstern kostar runt 1,5 miljoner kronor, men finns egentligen inte att köpa utan detta är något man måste bygga själv. Bilen saknar startmotor utan den hänger man på när det blir dags för start. Motorn dras i gång och varmkörs på bensin, men i själva tävlingsmomentet är det nitrometan den går på, förklarade dragracingstjärnan som också fick en del frågor från fordonseleverna.

Mikael Kågered berättade också att nästan att bilmotorsport har sitt epicentrum i Storbritannien.

– Nästan alla team och tillverkare inom racingbranschen är stationerade där och därför är det ju viktigt att plugga engelska om man har ambitioner åt det hållet. Nu finns dock en toppmodern arena för dragracing i Tierp så lite inspiration kan man få på närmare håll, menade Kågered vars fordon är under ständig utveckling.

– Det händer hela tiden saker, inte minst säkerhetsmässigt det utvecklingen pågår konstant.

Vid sidan av det rent dragracingmässiga fick fordonseleverna även en kortare lektion i verktygslära.