Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Drabbar våra anställda"

290 anställda vid kommunen har ännu inte fått sina nya löner.
Det är fackets fel, hävdar kommunens personalchef.

– Det är väldigt märkligt hur det här har hanterats från Visions sida. Vi får inte protokollet påskrivet.

– Visions agerande drabbar våra anställda. Nu är det för sent för att de ska kunna få sina nya löner i november. De får vänta till december och det är alldeles för länge, säger Anna Cederlöf i ett osedvanligt skarpt angrepp på facket.

Personalchefen framhåller att man en längre tid varit överens med Vision om de nya lönerna.

– Vi har haft en väldigt bra dialog, men så har de fastnat i detaljer som inte har med lönerna att göra. Ordvrängeri, hävdar Anna Cederlöf.

Ann-Sofie Viklund är ordförande för Vision (tidigare SKTF) i Ludvika och som har cirka 290 medlemmar som är anställda vid kommunen.

– Det stämmer att vi haft en väldigt bra dialog. Men i protokollet fanns ett stycke som vi ansåg inte passade in, att det var fel formulering gentemot den process som har använts. Vi har kollat med våra ombudsmän och jurister och de delade vår uppfattning, framhåller Viklund.

I torsdags blev protokollet dock till slut underskrivet, detta efter att arbetsgivaren enligt Viklund gjort en justering i skrivningen.

Lönemässigt är Viklund nöjd med överenskommelsen. Det centrala avtalet angav löneökningar på i snitt 2,6 procent, men i Ludvika kommun ökar lönerna med i snitt 2,79 procent.

– Men vi hade väl önskat att kommunen hade lagt ut de tre procent som man hade budgeterat för. Vi har dock fått igenom att man från januari 2013 ska följa Visions centrala avtal, utbilda chefer/medarbetare i processen, se över lönekriterierna och att vi ska förhandla om att få byta semesterdagstillägget mot flera semesterdagar.

Ann-Sofie Viklund fortsätter:

– Arbetsgivaren har velat prioritera socialsekreterarna och det har vi inte haft något att invända mot. Deras löner ökar med 4,2 procent eller i snitt cirka 1 200 kronor i månaden. Sett till alla medlemmar varierar löneökningarna från 200 upp till ungefär 1 600 kronor i månaden. Det är kanske fem stycken som fått cirka 200 och för dem måste arbetsgivaren ta fram handlingsplaner och motivera varför de inte fick mera.

Ann-Sofie Viklund låter förstå att man under förhandlingarna tryckt på det faktum att statistiken visar att medianlönerna bland medlemmarna i Ludvika ligger lägre, ofta avsevärt lägre, i än i landet i stort.

– En sådan grupp är socialsekreterarna. En annan grupp är ingenjörerna som jämfört med medianlönen för riket ligger 3 000 till 4 000 lägre, i vissa fall ännu lägre. Det här är något som arbetsgivaren måste beakta i framtiden. Kommunen har redan haft svårigheter att rekrytera och behålla ingenjörer och socialsekreterare.

Avtalet gäller för perioden 1 april 2012 – 31 mars 2013. Retroaktiva pengar för perioden april – november betalas ut med decemberlönen.