Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Downs syndrom sorteras nu bort

Annons

Sockor rockas, röster höjs och ledare skrivs i solidaritet med människor med Downs syndrom. "Vi gillar olika! Mångfald är bra!"

Inte många snuddar vid det outhärdliga att många foster med en extra kromosom aldrig ens får födas. I stället slår man sig för bröstet och menar att vi kommit långt från folkhemmets vidriga utsorteringslinje med hemskheter som institutionalisering och tvångssterilisering.

När socialstyrelsens rapport visar att det föds allt färre barn med Downs syndrom trots mammornas ökande ålder, måste vi inse att utsorterandet av dem som inte passar in i normen inte enbart hör dåtiden till.

Idag sker det dock utan ifrågasättande. Det krockar nämligen med kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.

I år har Sverige haft fri abort i 40 år. Svensk abortlagstiftning är en av världens mest generösa. Debatten är dock starkt polariserad med abortförbudsivrare på ena sidan och aborträttsfestivalsanordnare på den andra, vilket ofta leder till uttjatade invektiv och etiketterande.

Fosterdiagnostiken får etiska konsekvenser. Idag ställs gravida inför fantastiska och skrämmande alternativ; möjligheten att ta reda på om fostret har oönskade egenskaper, missbildningar eller kön och sedan besluta om det ska få födas eller ej.

I Danmark har fosterdiagnostik lett till att det knappt föds några barn med Downs syndrom. Plötsligt handlar kvinnans val inte längre enbart om hennes egen kropp utan också om vilket samhälle vi vill ha.

Man behöver inte vara religiös för att samtala om samvetsfrågor – vi inte har några bekymmer med att göra det när det gäller miljö eller barnarbete.

Diskussionen är fullt möjlig även med övertygelsen att det är kvinnans rätt att välja. Det är möjligt, om vi ser människan som en tänkande, moralisk individ istället för som en del av ett kollektiv, där staten sköter de svåra frågorna.

Allt fler väljer abort vid besked om Downs syndrom, 2013 aborterades fler än det föddes. Vi måste våga fråga oss vad det beror på. Brist på information eller stöd? Rädsla?

Samtidigt får vi aldrig skuldbelägga kvinnor som efter ett svårt besked ser abort som enda utväg. Kritiken bör i stället riktas mot ett samhälle där abort oreflekterat lanseras som en enkel lösning på ett svårt etiskt dilemma.

Många folkvalda visade sina omaka strumpor. Vad tänker de göra för att förhindra utrensningen av foster med Downs syndrom?

Vad händer med människovärdet om endast de barn som passar in i normen och i drömmen om det perfekta livet får se världens ljus?

Då förblir det goda samhället, där vi inte gör skillnad på människor, en vacker men avlägsen utopi. Verkligheten blir desto mer oangenäm: en värld där det inte längre föds några barn med Downs syndrom.

Då finns det inte längre några sockor att rocka.