Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doverskog lämnar LIF

ISHOCKEY/LEKSAND Anders Doverskog lämnar jobbet som klubbdirektör – efter att ha fått beskedet att Leksands IF:s styrelse förhandlade med en ersättare via DT.
– Det är alltid jobbigt när man nås av budskapet via media, det är aldrig kul den vägen, säger han.

Anders Doverskog avgår med omedelbar verkan som klubbdirektör för Leksands IF.

Efter knappt två år på posten är anställningen över.

– Styrelsen söker ett nytt ledarskap och då går vi skilda vägar.

Vem beslut är det?

– Det är naturligtvis styrelsens. Så är det ju. Man söker uppenbarligen något annat. Det blir som en konsekvens utifrån det. Jag respekterar beslutet. Det ligger på styrelsen som avgör den frågan. Där är vi.

Under onsdagen träffade Anders Doverskog en representant från styrelsen och fick beskedet.

Efter styrelsemötet på torsdagseftermiddagen gick klubben ut med uppgifterna att klubben bryter med klubbdirektören.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Det följer med det här uppdraget. Oavsett vd-skapet och vilket företag du jobbar vet du om förutsättningarna när du går in i ett sånt här jobb. Man går in i ett sånt här jobb med öppna ögon. Man gör sitt bästa och sånt här kan ske.

Redan förra måndagen berättade DT-sporten att LIF-styrelsen ville få till en förändring.

– Det har naturligtvis varit ... Det som känns bra är att man får klara och tydliga besked för att det är så jag vill jobba. Det var skönt att få ett besked.

Hur har den här veckan varit?

– Det är alltid jobbigt när man nås av budskapet via media. Det är aldrig kul att få det den vägen. Men det känns bra att det kommer ut i offentligheten så att säga.

Hur kände du när du läste det i tidningen?

– Det är som det är med det. Nu var vi där och det har gått en vecka och det har smällt in. Det viktigaste är att det kommer ut i det offentliga. Att från det kan gå vidare med sitt. Det är det viktigaste.

Vad säger du om att budskapet kom på det här sättet?

– Jag har inga kommentarer kring det. Det får andra svara på.

Enligt ordföranden Sven Rosén är beslutet grundat på ekonomiska förutsättningar.

Doverskog har inte lyckats dra in tillräckligt med pengar.

– Det är styrelsens inriktning och synpunkt, ja. Det är deras beslut. Jag respekterar det. Jag kan se tillbaks på här två åren och tycker vi har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar som funnits.

Det finns en viss kritik i att du inte lyckats dra in pengarna?

– Jag förstår den kritiken. Sedan har vi olika syn på det. Jag tycker som sagt att ut efter förutsättningarna vi haft och där vi var för två år sedan så tycker jag att vi gjort ett bra jobb. Sedan har det inte räckt ända fram, så blir det.

När Leksands IF tog steget till SHL i fjol lanserade Anders Doverskog vision 2019 som innebär att klubben ska ta ett SM-guld om fem år.

Hur känns det att kliva av efter att du lanserat en så offensiv satsning?

– Jag tycker att vi har tagit steg i rätt riktning. Jag hoppas och tror att klubben har samma tydliga mål. 2019 måste leva kvar. Det är dit man ska gå. Det finns alla möjligheter. Det hoppas jag verkligen att vi ska jobba emot.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska landa i det här. Förhoppningsvis få lite mer tid för nära och kära. Inte minst familjen. Sedan får vi se vad som händer fram över. Att få lite perspektiv på tillvaron.

Anders Doverskog har gjort sin sista arbetsdag i Leksands IF.

– Jag avslutar min tjänst med omedelbar verkan via detta. Jag ska in i morgon och prata med mina medarbetare. Jag ska städa av bordet och in och prata med lite folk. Att vi avrundar på ett bra sätt.

Doverskogs tid i Leksands IF
+ På en presskonferens den 27 januari 2012 presenterades Anders Doverskog som ny vd och klubbdirektör för Leksands IF. Doverskog tillträdde formellt den 1 juli samma år och tog då över efter tidigare vd:n, Mats Aspemo. Doverskog har en vision om SM-guld senast 2019.
+ Jobbar tillsammans med Mora IK fram det som kom att bli Slaget om Globen. En folkfest och ett daladerby mellan Leksand och Mora som avgjordes i Globen i januari 2013.
+ I oktober 2012 är Leksand i kris och lämnar in en borgenansökan till kommunen på 25 miljoner. Detta för att klara verksamheten efter den misslyckade nyemissionen.
+ Dagarna efter borgenansökan bekräftar Doverskog att klubben ska spara 8-10 miljoner per år genom förändringsarbete. Kostnader ska kapas. Personal blir varslad om uppsägning. Klubben väljer även att ställa in sin sommarhockeyskola 2013.
+ Kommunen beviljar åtta miljoner i lån. Pengarna räcker inte och i december står det klart att Leksand står inför en rekonstruktion. Staten går in med lönegarantin för att betala spelarnas löner.
+ I början av februari har fans- och sponsorinsamlingen Nybygget genererat 3,5 miljoner kronor på två månader. Totalt samlades 5,2 miljoner in.
+ I mitten av februari 2013 stod det klart att rekonstruktionen gick igenom. Skulder på 57 miljoner skrevs då av.
+ Leksand blir klart för Elitserien. Ett lyft även ekonomiskt, som gör att Doverskog och klubben kan räkna in 35 miljoner extra.
+ I december förlänger Doverskog kontraktet med sportchefen Tommy Salo med två år.
+ I november 2013 är det dags för en ny nyemission. Tiden att köpa aktier förlängs under resans gång från den 6 december till den 27 december.
+ I slutet av januari står det klart att Leksand ligger 1 500 000 kronor under budget på sponsorsidan.
+ Den 20 mars står det klart att Anders Doverskog får sparken från sin roll som klubbdirektör.