Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Döva är som barn i huvudet, de överdriver"

/
  • Dawid Lizak och flickvännen Lina Silfwerbrand tänker inte söka vård på vårdcentralen i Leksand.
  • Dawid Lizak är upprörd över det sjuksköterskan sagt till hans flickvän.

Döve Dawid Lizak sökte vård för kramp i hjärtat.
Men en sjuksköterska rådde honom att stanna hemma.
"Döva personer är lite speciella. De känner smärta på ett annat sätt och är mer som barn i huvudet," ska en sjuksköterska på Leksands vårdcentral ha sagt.

Annons

Den senaste veckan har 21-åriga Dawid Lizak haft svårt att sova. Flera gånger har han vaknat av smärta i bröstet.

– Det hugger till i hjärtat. Det känns som att hjärtat stannar en kort stund, säger han.

Han har haft problem med hjärtat tidigare. Då sa hans läkare att symptomen ofta beror på stress. Så när krampen dök upp nu igen tänkte han vänta och se om det skulle gå över av sig själv.

– Men vi blev oroliga när kramperna fortsatte natt efter natt. I måndags ringde vi till vårdcentralen i Leksand för att boka en tid. Eftersom jag hör var det jag som ringde, säger flickvännen Lina Silfwerbrand.

Det visade sig att det inte var så enkelt att få besöka vårdcentralen. Lina fick först utförlig information om bröstsmärtor och vad som kunde ligga bakom av en sjuksköterska via telefon. Men när hon nämnde att hennes pojkvän är döv ändrades tonen.

"Det är ingen idé att ni kommer eftersom döva personer är lite speciella. De känner smärta på ett annat sätt och är mer som barn i huvudet. De överdriver ofta väldigt mycket", ska sjuksköterskan ha sagt enligt Lina.

– Jag blev så chockad att jag inte visste vad jag skulle göra. När vi hade lagt på förstod jag vad hon sagt men då var det för sent, jag hade glömt att fråga vad hon hette, säger Lina.

Dawid förklarar att han aldrig upplevt någon diskriminering från vården tidigare. Han flyttade från Stockholm till Leksand i augusti för att studera på Västanviks folkhögskola. Eftersom många döva studerar i Leksand trodde han att det skulle finnas mindre fördomar.

– Men jag hade fel, det här är den mest nedsättande kommentaren jag har hört, säger Dawid.

Smärtan i bröstet fortsätter. Men nu vet Dawid inte var han ska vända sig för att få hjälp.

– Det känns inte bra att dessa föreställningar tillåts inom vården. De verkar inte ta min hälsa på allvar. Just nu har jag inget förtroende för Leksands vårdcentral. Jag hoppas att någon tar ansvar och ger mig en förklaring, säger Dawid.

Annons