Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dotter till avsatt SD-politiker röstades bort

I vintras avsattes Marie Edenhager (SD) som gruppledare i landstingsfullmäktige.
Nu har partikollegorna röstat bort den politiska sekreteraren: hennes dotter, Johanna Edenhager.
– Det är trist, säger Marie Edenhager.

Annons

I november avsattes SD:s distriktsordförande Marie Edenhager som gruppledare i landstingets fullmäktige.

Bakom avsättningen stod hennes två partikollegor Michael Bengts, Leksand, och Knut Scherman, Falun. Frågan avgjordes med röstsiffrorna 2–1.

Nu bekräftas att Bengts och Scherman även röstat bort Marie Edenhagers dotter, Johanna Edenhager, från hennes anställning som partiets politiska sekreterare i landstinget.

– En politisk sekreterare ska stå landstingsgruppen till förfogande och ha återkommande möten med landstingsgruppen. Framför allt när det är fullmäktige, att man träffas minst sju dagar innan. Jag och Knut Scherman har inte tyckt att det har varit någon action. Sedan den omröstningen har vi kommit i gång, haft återkommande möten, kallat alla inblandade, utlyst möten i god tid och använt varandra som bollplank. Det har inte fungerat de två senaste åren med Johanna Edenhager, säger Michael Bengts.

I SD:s fullmäktigegruppsprotokoll för det möte där både Marie och Johanna Edenhager röstades bort från sina positioner skriver Bengts och Scherman att den politiska sekreteraren inte varit närvarande vid gruppmöten och: "Den senare av ledamöterna (Bengts, reds. anm) hade inte ens vetskap om hur politiska sekreteraren ser ut". Detta har fått Marie Edenhager att reagera.

– Det är löjligt. Det finns protokoll från möten där hon varit närvarande, men inte Michael Bengts. Det där får stå för honom, säger hon och fortsätter:

– Det är en felaktig och skrev bild som man har använt sig av för att nå fram till det här resultatet. Det är trist, men det är som det är.

Bengts:

– Du har protokollet, och jag tycker att det har varit för dålig kommunikation. Det kan ju ha att göra med att man inte hunnit med, helt enkelt.

Johanna Edenhagers anställning upphörde den 29 januari. Marie Edenhager tycker att det är de två övriga ledamöterna som stått för bristande kommunikation:

– Jag tycker att rätt person ska sitta på rätt plats, och att den personen ska ha förutsättningarna för att kunna göra det som förväntas. Man kan inte bara vara anonym, inte ens kontakta den politiska sekreteraren och sedan helt plötsligt byta ut henne. Fast hon har jobbat intensivt kring mig som oppositionsråd och med det utredande landstingsarbetet som vi har hållit på med under dessa två år.

Som ny politisk sekreterare för partiet i landstinget är Michael Bengts föreslagen.

– Vi ser framåt. Mina arbetsuppgifter blir att vara allmänheten till förfogande. Om det är folk som undrar hur SD står när det gäller landstingspolitik så får de gärna ringa mig. Framöver ska vi lägga en egen budget, säger han.

DT har utan framgång försökt nå Johanna Edenhager för en kommentar.