Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopinghärva ger Leksand guld?

Leksand Lumberjacks förlorade SM-finalen i baseboll mot Karlskoga Bats. Nu kan titeln svenska mästare ändå tillfalla Leksand sedan två spelare i Karlskoga dömts för dopning.

– Men att vinna SM-titeln på grund av andras brister ligger det inget ärofyllt i, tycker Änges Kristina Lundén, ordförande i Leksand baseboll.
Det var i slutet av augusti som Leksand Lumberjacks mötte Karlskoga Bats i SM-finalen i baseboll. Finalen avgjordes genom bäst av fem matcher och Karlskoga segrade slutligen med 3–1. Men nu har två Karlskogaspelare dömts för dopning av Riksidrottsförbundet. RF ska avgöra vilka individuella straff spelarna får, men ärendet kan även få konsekvenser inom Svenska basebollförbundet.

Enligt deras tävlingsbestämmelser kan ett lag diskvalificeras om två spelare i laget döms för dopning. Lars Sundin, ordförande i Svenska basebollförbundets juridiska kommitté, säger att det i teorin kan leda till att Karlskoga förlorar SM-titeln:
– Men jag vill helst inte spekulera i det eftersom det är ett helt unikt fall. Något liknande har aldrig inträffat inom svensk baseboll tidigare. Vi ser allvarligt på detta och kommer att hantera ärendet snabbt.
Förhoppningen är att juridiska kommittén ska komma till ett beslut inom ett par veckor. De måste bland annat ta reda på vilka spelare som deltog i vilka finalmatcher. Saken är allt annat än enkel: dopningskontrollen gjordes mellan finalmatch tre och fyra. Att endast en spelare fälls för dopning leder inte till lagstraff och i match nummer fyra som Karlskoga vann deltog bara en av de dopningsfällda spelarna. I match tre spelade förvisso båda två, men den vann Leksand.
– Den här bestämmelsen är inte kristallklart skriven. Men vi har kontakt med Karlskoga och har bett dem att förklara situationen, säger Lars Sundin.

Mats Pettersson, ordförande i Karlskoga Bats, blev minst sagt förvånad när dopningsresultatet kom.
– Det kom som en blixt från klar himmel. Vi var en av de första klubbarna i Värmland med en antagen antidopningspolicy och vi har jobbat regelbundet och aktivt med detta sedan 2005. Vi har dokument som vi kräver att alla läser, men individuella misstag är det svårt att ha kontroll på.
Han säger att de kommer att fortsätta och tydliggöra sitt arbete med antidopning.
– Men ryktet säger att preparaten inte var prestationshöjande. Det är lika fel, men vi slipper i alla fall "fuskdebatten", säger Mats Pettersson.

Änges Kristina Lundén, ordförande i Leksand baseboll, tycker att det som hänt är tråkigt för alla inblandade.
– Det är en trist historia för allihop. Det är beklagligt att unga, idrottande män använder sig av otillåtna preparat. Vi har nolltolerans i sporten och tycker självfallet att man ska vinna en SM-titel på "fair-play".
Enligt henne har Leksand Lumberjacks inget intresse av att sko sig på Karlskogas misstag.
– Vi avvaktar kommitténs beslut. Men att vinna SM-titeln på grund av andras brister och inte på egna meriter ligger det inget ärofyllt i.