Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstol orienterade sig på Näs gård

Gammalt avloppsdike eller bäck?
Nu är det upp till Mark- och miljödomstolen att avgöra det knepiga ärendet på Näs gård, där strandskyddsdispens för bygge av fem gäststugor först beviljades av kommunen och sedan – efter att stugorna redan var byggda – upphävdes av länsstyrelsen.

I går kom tre representanter för domstolen till gården för att göra en syn på platsen tillsammans med naturvårdshandläggarna Hannah Brandin och Kajsa Andersson från länsstyrelsen, byggnadsinspektör Anna-Maria Kraft från kommunens miljö- och byggkontor samt gårdens ägare Jan Granström.

På Näs gård bedrivs rehabiliteringsverksamhet för kvinnor, som via umgänge och arbete med gårdens hästar och hundar ska hitta en väg tillbaka till arbetslivet.

Klienterna inryms i de fem stugor som byggdes förra vintern, efter godkännande från Smedjebackens kommun. Men då länsstyrelsen sedan skulle granska strandskyddsärendet via kartor upptäcktes en bäck cirka 50 meter från stugorna.

Därmed upphävdes strandskyddsdispensen, som från kommunens sida hade grundats på avståndet till sjön Leran och inte till den bäck som av folk i bygden mest ses som ett gammalt igenväxt avloppsdike som tidigare tjänade Gubbo by.

Jan Granström överklagade till Mark- och miljödomstolen och under torsdagen var det så dags för en syn på platsen.

Möjligen var tidpunkten lite olycklig för Jan Granström, eftersom det myckna regnandet gör att det nu fanns en hel del vatten i bäcken/diket.

– Ja, det är extra högt flöde nu.

Detta verkade dock de inblandade ha förståelse för.

Men länsstyrelseduon fann ingen anledning till ändrad ståndpunkt efter att nu ha besökt platsen.

– Vi står för det beslut vi har tagit, säger Hannah Brandin.

Bollen är ju heller inte längre hos länsstyrelsen, utan hos Mark- och miljödomstolen vars rådman Denny Heinefors sammanfattar den dryga halvtimmen i snåren vid hästhagarna:

– Det är alltid nyttigt att få komma ut och titta på plats.

Han berömmer båda parter för att ha lämnat god skriftlig dokumentation, vilket gjort att domstolsrepresentanterna var väl pålästa inför besöket.

– Tillsammans ger det här en bra bild inför vår dom, som vi räknar med att ha klar före jul.

Denny Heinefors konstaterar att de skärpta strandskyddsbestämmelser som numera gäller ibland kan sätta fastighetsägare i trångmål.

– Med de nya bestämmelserna kanske det ibland går lite för långt, med tanke på att det ofta finns en gråzon och en bedömningssituation.

Jan Granström har i alla fall sin bild klar av att det tidigare avloppsdiket inte fyller någon funktion som strövområde för allmänheten.

– Jag har aldrig sett allmänhet gå här. Jag vidhåller förstås min åsikt att det borde gå att bevilja dispens för strandskydd.