Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms för stöld vid Önskehuset

En månads fängelse. Det blev Falu tingsrätts dom mot en 46-årig man från Borlänge som stått åtalad för en butiksstöld.

Annons

Det var den 29 mars i år som mannen lämnade butiken Önskehuset i centrala Borlänge med obetalda varor för 1 656 kronor.

Mannen har själv hävdat att han trodde att den kartong han lade beslag på innehäll skräp och att det därför var fritt fram att ta med den ut ur butiken.

I vart fall hävdade han att innehållet i kartongen inte hade ett högre värde än att brottet skulle rubriceras som snatteri istället för stöld.

Den förklaringen köper dock inte tingsrätten. Dels är det inte butikens inköpspris som avgör brottsrubriceringen utan butikspriset. Rätten frågar sig också varför mannen skulle göra sig så mycket besvär som han uppenbarligen gjort för att komma över en kartong med skräp?

Rätten konstaterar också att det inte är första gången som mannen begår liknande brott. Han förekommer sedan tidigare under 25 avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent som den 19 mars av Svea hovrätt för bland annat stöld och drograttfylleri.

Just nu avtjänar han ett tvåmånaders fängelsestraff för de brotten där strafftiden också förlängts genom att ett tidigare villkorat straff förverkats.

För de brott mannen nu dömts för förlängs också hans tid bakom lås och bom med ytterligare en månad. Han ska dessutom betala 500 kronor till brottsofferfonden.