Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms för knivhot mot ambulans

Då ambulanspersonalen kallades ut på ett brådskande ärende till en lägenhet kom en man ut och hotade dem med två knivar. De backade undan och försökte värja sig med en barncykel.
Nu har mannen som hotade dem dömts till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Den 15 oktober 2011 ryckte ambulansen ut till en lägenhet på Stenhuggarvägen. Då ambulanspersonalen, en kvinna och en man, kom fram till bostaden möttes de av en kvinna med ett barn som skyndade ut ur lägenheten. Inne i bostaden satt en man lutad mot en vägg. De frågade om han behövde hjälp. Mannen svarade att han inte ville ha någon hjälp och att de kunde dra åt helvete.

Mannen gick emot ambulanspersonalen. Han hade en kökskniv i varje hand och vevade med knivarna. De två backade undan, uppför trappen till nästa våningsplan. På en trappavsats fick de tag på en barncykel som de värjde sig med. Mannen riktade "uppercuts", kraftiga knivrörelser nerifrån och uppåt mot dem. De kraftiga slagen med knivarna träffade cykeln. Ambulanspersonalen lyckades rädda sig in en lägenhet på det övre planet och stänga dörren. Då begav sig mannen ut på gården dit en bil från räddningstjänsten anlänt. Mannen sprang mot bilen, skrek och högg med knivarna i bilen. Han föll sedan till marken och då började han skära sig själv. Han lugnade ner sig så småningom och polis kom dit och tog hand om honom.

Mannen har sagt att han inte minns någonting av den här händelsen annat än att han hade svår huvudvärk men ändå lyckats grädda våfflor åt sin dotter. Hans nästa minne är att han vaknade i en cell hos polisen.

Mannen som åt flera mediciner medgav att han också druckit sprit den aktuella dagen. En läkare och professor från Akademiska sjukhuset i Uppsala hördes under rättegången. Han uteslöt inte att kombinationen av läkemedel och sprit ledde till att mannen handlade på ett icke omdömesgillt sätt.

Tingsrätten konstaterar att mannen ville få bort både ambulans- och räddningstjänstpersonal från gården. Men rätten drar slutsatsen att mannen hade uppsåtet att misshandla ambulanspersonalen med knivarna. Samma sak gäller de två personerna från räddningstjänsten.

Mannen döms för försök till grov misshandel, olaga hot och skadegörelse. Det här är brott som skulle kunna ge tre månaders fängelse men tingsrätten valde skyddstillsyn med samhällstjänst 80 timmar.

Mannen ska betala skadestånd, 17 400 kronor vardera till ambulanspersonalen och 13 957 kronor till Älvdalens kommun.