Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domnarvsvallen ska rustas

Kommunfullmäktige beslöt på tisdagskvällen att genomföra en upphandling av projekt Domnarvsvallen.
Beslut om byggstart tas först när kostnaden är klar.
En bred politisk majoritet står bakom upplägget.

Många politiker är irriterade över att kommunen tvingas investera stort i Domnarvsvallen för att elitfotboll ska kunna spelas i Borlänge i framtiden.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) säger att många varit mäkta irriterade över hur krafter utanför kommunen kan lägga sådana ribbor och regler för vad som ska gälla.

– Vill vi ha elitfotboll i Borlänge är vi tvingade att ta ett beslut. Vi har sökt efter stora sponsorer. Tyvärr har det inte lyckats, säger Bohman

Två huvudalternativ har funnits. Att kommunen bygger om Domnarvsvallen, eller att IK Brage gör det. Beslutet innebär att kommunen bygger i egen regi och att en upphandling nu ska genomföras. Slutligt beslut tas dock först i mars eller april då kostnaden för bygget är klarlagd. Före det beslutet är inget klart.

Syftet är att bygga om Domnarvsvallen så att den klarar 2014 års krav på elitarenor i Superettan. Tanken är att utgifterna för arenan inte ska öka för kommunen. Klubbarna får stå för ökade kostnaderna i form av kraftigt höjda matchhyror.

– Det har vi gjort klart för klubbarna, säger Jan Bohman.

Lars Ingvarsson (FP) ser det som självklart att investera i Domnarvsvallen, för att säkra möjligheterna till elitfotboll.

– Det ska vara gott att leva i Borlänge. Vi måste ha fotboll, vi måste skapa livskvalitet så att folk vill bo i Borlänge. Fritid och kultur är också en kärnverksamhet för att folk ska må bra. Det är viktigt för självkänslan.

Lars Ingvarsson tror också att kommunen kan få igen en del av investeringskostnaden, om Brage går upp i allsvenskan, genom att sälja arenanamnet. Att en helt ny arena ska utredas, som Leif Lindström (V), talar sig varm för stöds av Omsorg för alla. Men avfärdas av andra politiker som orealistiskt.