Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domnarvsvallen rustas för 50 miljoner kronor

Kommunfullmäktige säger ja.

Det blir en satsning på Domnarvsvallen.

50 miljoner kronor investeras.

Annons

Strax efter klockan 23 på tisdagskvällen tog kommunfullmäktige beslutet.
Kommunen ska investera 50 miljoner kronor för att Domnarvsvallen ska godkännas som elitarena och klara kraven för spel i Superettan.
Omröstningen i fullmäktige slutade 35-24.
Kommunalrådet Kenneth Persson (S) gissade på en jämn omröstning, och hade helst sett en bred majoritet.
Lars Ingvarsson (FP) röstade ja till satsningen på Domnarvsvallen. Han säger att folk arbetar åtta timmar om dagen, sover åtta timmar om dagen. Övriga åtta timmar ska också fyllas med något.
– Det måste vara livskvalité att bo i Borlänge, säger Ingvarsson och menar att fotbollen är viktig i det sammanhanget.
Kritikerna pekar på de behov som finns inom många andra kommunala verksamheter och risken för att kärnverksamheter får stå tillbaka.
Dessutom finns risker som finns i projektet, som att kommunens intäkter från hyror inte blir de beräknade.
– Risken är för stor. Politik är att prioritera. Kärnverksamheterna är nummer ett, menar Jonas Hillerström.
Sverigedemokraterna röstade ja, och inom Centern var meningarna delade. Karin Örjes (C) ville återremittera ärendet. Socialdemokraterna röstade ja.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) ska kommunens kostnader inte öka. Om de ökar så blir det bara marginellt.
Han hoppas också på fortsatta diskussioner med Dalkurd FF för att få med dem i projektet.

Så var debatten i fullmäktige fram till beslutet:

20.44: Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) inleder debatten, och hoppas att alla ska vara fotbollsvänner en tidpunkt som denna.
– I dag betalar vi drygt tre miljoner för driften av Domnarvsvallen.
Enligt Bohman ska det inte bli mycket dyrare för kommunen, även om de 50 miljonerna investeras.
– Inga stora kostnadsökningar. Det har varit vägledande.
Jan Bohman pekar på att frågan handlar om elitfotboll i Borlänge eller inte.
– Borlänge är en fotbollsstad. Vi har en lång tradition med många klubbar.

20.47: Bohman jämför Dalkurds resa i seriesystemet med Åshöjdens BK.
– Det har funnits en träta mellan klubbarna (Brage och Dalkurd) som förvånat mig. Jag vädjar till alla att vi sätter oss ned och löser ut alla oklarheter.

20.51: Om inte Dalkurd blir med, får vi ett bortfall på ungefär 240 000 kronor. Då får vi fundera på om vi kan förbilliga projektet, hyra ut till andra. Jag är ganska övertygad om att vi kan hålla ned kostnaderna i så fall.

20.54: Sölve Olofsson (V) går upp i talarstolen. Han saknar en detalj i redovisningen.
– Ekonomin bygger på höjda hyror för Brage. Vad händer om Brage åker ur Superettan? undrar Olofsson.
Jan Bohman svarar att det är en risk i projektet, att Borlänge under några år inte har något lag i de högre serierna.
– Har vi inte elitfotboll lämnar ett antal yrkesmän stan. Det finns risker åt alla håll, menar Bohman.

21.00: Ulla Olsson (M) påpekar att det inte rör sig om en total upprustning av Vallen, och att det varit en lång och besvärlig process. Hon tycker inte att planhyrorna är realistiska.
– Min ståndpunkt är att det inte är möjligt att säga ja. I alla fall inte just nu. Det är stora risker. Kommunen behöver renovera förskolor, skolor och äldreboenden.

21.07: Nils Gossas (MP) säger att elitfotbollen försvinner om arenan inte byggs om. Han menar att det påverkar även breddidrotten, och bilden av Borlänge.
– Vad skickar det för signaler till omvärlden? säger Gossas.

21.13: Leif Lindström (V) säger att han ser nya ansikten bland ledamöterna, att ordinarie ledamöter i fullmäktige bytts ut på den här punkten, enligt Lindström antagligen för att få igenom beslutet.

21.20: Lindström säger att Vänstern omöjligt kan säga ja till satsningen, han vill också veta vilka löften som getts till Brage under förhandlingarna om finansieringen av ombyggnaden.

21.24: Jan Bohman (S) säger att han aldrig gett några löften.
– Dalkurd är inte utestängt. De har inte skrivit på avtalet, säger Bohman och menar att problemet är de ekonomiska konsekvenserna för klubbarna, i form av höga planhyror.

21.33: Jonas Hillerström (KD) säger att diskussionen gäller Brages elitfotbollsverksamhet, och ett lån på 50 miljoner kronor som kommunen ska ta.
– Risken är för stor. Politik är att prioritera. Kärnverksamheterna är nummer ett. Vi yrkar på avslag.

21.39: Lars Ingvarsson (FP) säger ja till satsningen på Domnarvsvallen. Han säger att vi arbetar åtta timmar om dagen, sover åtta timmar om dagen. Övriga åtta timmar ska också fyllas med något.
– Det måste vara livskvalité att bo i Borlänge. Säger vi nej i dag släcker vi fotbollen för gott. Det beslutet går inte att reparera. Ett elitlag skapar en identitet. Säger vi nej så hjälper vi inte heller omsorgen ett smack, säger Ingvarsson.

21.51: Kenneth Persson (S), som i lördags lämnade Dalkurd FF:s styrelse, för att "kunna agera fritt i frågan" har nu intagit talarstolen.
– Arenan ska byggas, och jag hoppas att både Brage och Dalkurd kan vara på arenan. Resonemanget ska fortsätta.

21.55: Normalt ska kommunfullmäktiges sammanträde vara avslutat kl 22.00. Ordförande Yvonne Karlén (S) föreslår att mötet ska fortsätta tills ärendet är färdigbehandlat. Leif Lindström (V) vill att en sluttid ska bestämmas, då han har ett arbete att tänka på. Beslutet blir att mötet ska fortsätta. Ingen sluttid.

22.00: Lars-Erik Skoglund (OFA) säger nej till investeringen, och vill undersöka möjligheterna till en helt ny arena.

22.04: Camilla Idén (M) pratar om barns och äldres behov i Borlänge. Hon är inte emot att det satsas på fotboll.
– Men först måste vi få ordning på ekonomin. Sedan kan vi satsa på allt som är roligt. Vi kan inte ens tillåta barnfamiljerna att få blöjor på förskolorna, säger Idén.

22.13: Clas Jacobsson (M) konstaterar att Borlänge är en av landets högst belånade kommuner, och att investeringsbehoven är stora.
– Jag gillar fotboll, jag gillar Brage. Men min roll som politiker är att prioritera. Vi måste ta ansvar. Vi kan inte besluta om en investering på 50 miljoner kronor utan ett riktigt beslutsunderlag. Åter igen byggs luftslott på dåliga underlag. Varför inte ta en ordentlig diskussion med Brage och Dalkurd igen, menar Jacobsson.

22.22: Bo Persson (M) talar om IK Brages historia.
– Döp om klubben till IK Borlänge. Efter namnbytet kan jag överväga att säga ja om kommunens ekonomi är i ordning. Men i kväll yrkar jag avslag.

22.24: Marie Edenhager (SD) talar om ett Borlänge i förändring, och hon menar att kultur och tradition är viktigt att bevara.
– Brage på Domnarvsvallen är tradition, och Brage är ett varumärke. Vi har nött och blött det här. Vi har beslutat att säga ja till investeringen.

22.27: Jan Bohman (S) upprepar att investeringen inte ska medföra någon stor kostnadsökning för kommunen.
– Det ska vara ingen eller ringa kostnadsökning för kommunen.

22.35: Karin Örjes (C) säger att det är ett svårt beslut. Det finns saker som talar för satsningen, men också mot.
– Det som bekymrar mig mest är oklarheten om samspelet mellan klubbarna, och mellan klubbarna och kommunen. Att man visar en enad front är en förutsättning. Därför är jag inte beredd att stödja förslaget. Vi är inte eniga i Centerpartiet och kommer att rösta olika. Jag yrkar återremiss. Jag vill se en enad front, det skulle kännas bättre för mig.

22.45: Jan Bohman (S) menar att utredningen som gjorts är bra, och frågan har diskuterats länge. Han medger att det var ett bakslag att Dalkurd inte skrivit på. Men han har inget upp hoppet om att det ska lösa sig.
– Vi vet att en av klubbarna är med, Brage. Jag hoppas att vi kan lösa knuten med den andra klubben, Dalkurd. Vi har en pressad tidplan. Planen är att det ska börja rivas på Vallen, egentligen så fort klubban fallit och beslutet vunnit laga kraft, säger Bohman.
22.53: Dersim Seyfettin Tekis (S) gillar både Brage och Dalkurd.
– Fotbollen förstärker sammanhållningen och Borlänges identitet.
22.54: Kenneth Persson (S) tror att det blir en knapp majoritet åt det ena eller andra hållet, när det ska röstas.
– Blir det nej så går det inte att komma tillbaka med det här om en månad. Lagt kort ligger. Det är aldrig bra med ett beslut med knapp majoritet, men nu är det som det är.

23.02: Per-Olof Eriksson (C) anser att kommunfullmäktige måste säga nej.
23.02: Inga fler talare på talarlistan.
23.03: Kommunfullmäktige beslutar att ärendet ska avgöras i kväll. Det blir ingen återremiss.
23.04: Nu väntar omröstning. Ja - eller nej?

23.12. Nu är det klart. Kommunfullmäktige säger ja. Röstsiffrorna blev 35-24.