Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömda för rån och hot mot skolledare

Tingsrätten har dömt tre unga män för ett rån mot en 79-årig man och två unga män för att ha hotat en skolledare vid en skola i Ludvika.

Skolledaren arbetar aktivt med värdegrunder och han hade personligen prata med elever om deras klädsel om eleverna haft symboler som kunde uppfattas som rasistiska.

De båda männen var inte elever vid skolan, men kom dit och gick till skolledarens rum och klargjorde att han skulle ge fan i deras kompisar och deras kläder.

En av männen yttrade sedan "du ska passa dig för det är lätt att råka ut för en olycka". Efter ett visst tumult lämnade männen skolan och senare hotade en av dem att spränga skolledarens bil.

Tingsrätten ansåg det bevisat att båda hade gjort sig skyldiga till olaga hot.

En av de inblandade vid skolan var också med då han och två andra män bestämde sig för att i berusat tillstånd utföra ett rån för att köpa narkotika. På väg mot centrala Ludvika fick de se en 79-årig man som sent på kvällen var ute och rastade hunden.

De krävde att få pengar av mannen, som förklarade att han inte hade några pengar. Då överfölls mannen och blev bestulen på sin plånbok. Den innehöll 90 kronor.

Den äldre mannen sprang hem och ringde till polisen. Via en annan person lämnades senare pengarna tillbaka till mannen.

Alla tre erkände gärningen och de dömdes för rån. De ska också gemensamt betala 23 000 kronor i skadestånd till mannen.

Två av männen fälldes också för ringa narkotikabrott och en av dem för brott mot knivlagen.

Påföljden för den man som var delaktig i hotet mot skolledaren och rånet blev ungdomsvård med särskild föreskrift samt 70 timmars ungdomstjänst. 80 dagsböter blev straffet för de andre som hotade skolledaren.

De två andra som var med och rånade den äldre mannen fick 130 timmars ungdomstjänst respektive skyddstillsyn med särskild föreskrift.