Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd till fängelse för magra hästar och hot mot inspektör

Efter tips om magra hästar med dåligt foder, gjorde Länsstyrelsens inspektörer ett besök i hagen där Rättvikaren hade sina djur.
Det slutade med att en av inspektörerna fick hot om misshandel på sin telefonsvarare.

Det var sommaren 2014 som en anonym tipsare hörde av sig till Länsstyrelsen i Dalarna. Enligt tipset gick det både vuxna hästar och föl i en hage och de var väldigt magra och det fanns väldigt lite mat för dem att äta.

Länsstyrelsens inspektörer åkte dit och ringde också Rättvikaren som ägde djuren, men fick inget svar.

Efter att ha kollat upp hästarna i hagen och dokumenterat situationen så gav en av inspektörerna grannen ett visitkort med vidare hälsning till hästägaren.

Denne blev minst sagt upprörd, ringde telefonnumret på kortet och meddelade bland annat följande:

"Hör du ditt jävla helvete, det är NN här, om ni kommer och bråkar med mig och mina hästar igen så lovar jag er att då kommer ni att hamna på ett jävla helveteshem med en jävla rullstol".

Rättvikaren menar att hotet inte var personligt riktat till utan att ska ses mer generellt då han var upprörd över att obekanta varit inne i hagen hos hästarna.

Tingsrätten har nu dömt Rättvikaren till två månaders fängelse för hot mot tjänsteman samt brott mot djurskyddslagen. Inspektören som hotades per telefon ska Rättvikaren betala 5 000 kronor till i skadestånd och 800 kronor ska betalas till brottsofferfonden.

Läs också: Fler Rättviksnyheter.

Läs också: Mer om blåljusnyheter.