Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för misshandel får lära sig ilskekontroll

Skyddstillsyn med samhällstjänst och föreskrift att underkasta sig samtalsbehandling för att lära sig kontrollera sin ilska.
Det blev påföljden för en man i 20-årsåldern som i våras gav en annan man två knytnävsslag i ansiktet.

Mannen, som är bosatt i Gagnefs kommun, besökte en grannkommun, där han mötte och samtalade med en man han kände sedan tidigare.

Senare samma dag fick han höra något som gjorde att han trodde att den andre mannen berättat för andra det som han fått veta i förtroende.

20-åringe blev arg och när han senare träffade "kamraten" gav han honom två knytnävsslag i ansiktet.

Ett av slagen tog så illa att den slagne fick en stor blödning i ögonvrån och tvingades uppsöka sjukhus. Han fick också en vätskeansamling på näthinnan och hade problem med synen under några veckor.

Rätten konstaterar att mannen, som så sent som 2009 dömdes för misshandel, har "en del svårigheter att hantera ilska".

Han döms för misshandel och skulle fängelse ha dömts ut hade det handlat om en månad. Nu väljer rätten i stället skyddstillsyn med 40 timmars samhällstjänst och med föreskrift att han ska genomgå samtalsbehandling med inriktning på ilskekontroll.

Dessutom ska han betala ett skadestånd på drygt 12 800 kronor till den misshandlade.