Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom har kommit i jakttornshärvan – mannen får tre månaders fängelse

Den 54-årige man som i slutet av september greps i Idre, misstänt för att ha sågat ned 16 jakttorn i Jämtlands län, döms nu av tingsrätten till tre månaders fängelse för sina brott.

Mannen, som greps i Idre i Dalarna i slutet av september, har i rättegångsföhandlingarna hävdat att han är oskyldig och att han endast befunnit sig vid de nedsågade tornen av ren slump.

Det har varit hans förklaring till att han haft fotografier från de olika platserna.

Läs även: Misstänkt jakttornssabotör greps i Dalarna

Tingsrätten finner dock att mannens berättelser är orimliga, vilket också ligger till grund för att man finner honom skyldig. Vid ett jakttorn ska mannen ha tagit ett fotografi först när det stått där helt, och sedan ett till, tjugo minuter senare, i nedsågat skick.

Läs även: Åtal: Ska ha sågat ned 15 jakttorn

Tingsrätten finner det orimligt att mannen ska ha cyklat förbi två gånger på så kort tid, utan att ha sett någon annan person i närheten som kan ha utfört brottet. Tjugo minuter bedöms också vara ungefär så lång tid det kan ha tagit att såga ned tornet.

Läs även: Snart rättegång om jakttornssabotage

54-åringen döms nu till tre månaders fängelse för 16 fall av skadegörelse. Man bedömer att det finns "påtaglig risk" för att mannen återfaller i brottslighet, vilket innebär att innebär att det inte blir någon villkorlig dom.

Mannen ska också betala drygt 11 000 kronor i skadestånd.

Läs även: Jägarnas jaktpass vandaliserade

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android