Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsolycka kan bli rättssak

En ung man omkom vid en olycka intill sjön Skärvagen där en skogsmaskin gått genom isen i vintras. Föraren kunde ta sig ur maskinen och räddas. Nu överväger kammaråklagare Aino Alhelm att väcka arbetsmiljöåtal efter händelsen.

– Jag har gjort en framställan om att det utses ett målsägandebiträde för mannen som överlevde olyckan, förklarar kammaråklagare Aino Alhelm på riksenheten för miljö- och arbestmiljömål.

Den förundersökning som nu pågår, handlar om arbetsmiljöbrott genom framkallande av fara för annan och vållande till annans död. Det i samband med att en skogsmaskin som användes för att öppna en vinterväg över myren, gick igenom isen på Skärvagssjön den 4 januari. Det är det företag där mannen var anställd som utreds för arbetsmiljöbrott.

Målsägaren, som också var den som körde skogsmaskinen, bör nu erbjudas ett målsägarbiträde av Mora tingsrätt. Åklagaren föreslår att målsägaren ska få någon på hans hemort, i norra Sverige, som biträder honom.