Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thea Oljelund

/

Författaren och journalisten Thea Oljelund avled den 16 juli i en ålder av nära 91 år.

Annons

Förutom att hon skrev ett 70-tal böcker, är hon framför allt förknippad med veckotidningen Året Runt där hon var reporter under nära 40 år.

Ett av många uppmärksammade reportage handlade om den dödsdömde fången Caryl Chessman som hon lyckades få göra en lång intervju med.

Thea Oljelund föddes i Stockholm och var dotter till författaren Ivan Oljelund och Linda Öberg. Redan i unga år började hon skriva på faderns skrivmaskin och läste många klassiker från de välfyllda bokhyllorna.

Tidigt blev hon också förtrogen med livet på landsbygden efter att hennes mor köpt en fäbod på Gasenberget i Nyhammar. Där tillbringade Thea många somrar i barndomen medan fadern satt och arbetade. Ibland fick de besök av andra författare, bland dem Ivar-Lo Johansson som skrev romanen Godnatt jord på Gasenberget.

Med en uppväxt präglad av en tillvaro där böcker och författarskap stod i centrum, kom Thea att följa samma spår. Den första kontakten med journalistiken tog hon på Västernorrlands Allehanda. Därefter blev hon anställd vid Åhlén & Åkerlunds förlag i Stockholm, det ledande förlaget inom veckotidningsbranschen.

Thea blev reporter på Året Runt. Det blev många reportageresor i efterkrigstidens Europa. Hon skrev om de tiotusentals hemlösa barnen i ruinstaden Berlin, om barnhem och andra tragiska öden. Någon kyligt distanserad reporter var hon varken då eller senare. Under en av resorna blev de fasansfulla intrycken för mycket för henne och hon blev tvungen att lägga in sig på ett sjukhus i Kiev.

Hennes intervju med den dödsdömde fången Caryl Chessman på fängelset San Quentin i Kalifornien blev mycket uppmärksammad. Hon gjorde också en stor mängd reportage med celebriteter som Anita Ekberg och Roger Moore.

Minst lika lästa och uppskattade blev hennes många nedslag på den svenska landsbygden där hon mötte och gav röst åt fattiga och illa behandlade invånare.

Förre chefredaktören på Året Runt, Sven Broman, skrev i sin minnesbok att "det var i hög grad Theas mänskliga reportage som kom att ge profil åt Året Runt."

Dessutom har Thea Oljelund skrivit ett 70-tal böcker, bland dem barnböckerna om Spöket och om Pirkko.

1965 flyttade Thea från Stockholm och bosatte sig i Grängesberg för att komma närmare sin sjukliga mor. Hon hade tidigare flyttat till Västerbergslagen för att sommartid kunna bo på Gasenberget.

Senare lämnade Thea Grängesberg och flyttade till i Ludvika. Den sista tiden vistades hon på Biskopsgården.

Thea Oljelund hade en stor integritet och bestämda åsikter om det mesta, men oftast med glimten i ögat. Sin egen betydelse tonade hon helst ner, som när radioprogrammet Efter 3 valde ut svenskar från A till Ö. Namnet till bokstaven O visade sig vara Oljelund.

Men det där med att få beröm för sitt skrivande förstod hon inte.

– Varför det? Jag har ju bara gjort mitt jobb, förklarade hon.

Närmast sörjande är barn och barnbarn.

Annons