Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikprofilen Bertil Larsson avliden

/
  • Kyrkoherde John Sund (till vänster) minns sin gode vän och kollega Bertil Larsson som en stor musikprofil och som en musikant av Guds nåde.

Den omtyckte dragspelsprofilen Bertil Larsson har avlidit, 73 år gammal.

Annons

Bertil Larsson är bland annat känd för duon "Bertil mä' prästen" där han uppträdde tillsammans med kyrkoherde John Sund. Bertil Larsson har även gett ut ett flertal skivor.

På nyårsaftonen avled musikprofilen Bertil Larsson. Vännen och kollegan John Sund beskriver honom som "en musikant av Guds nåde":

– Det är en personlig förlust, eftersom han var en god vän, men det är också så mycket mer. Bertil Larsson var en av Sveriges dragspelskungar. Det är en stor musikprofil som Dalarna gått miste om.

John Sund hade samarbetat med Bertil Larsson i tolv år.

– Under det sista året hade han satsat på skivor, och har spelat in en hel del även i andra konstellationer. Det känns väldigt skönt att hans musik finns bevarad.

John Sund och hans fru besökte Bertil Larsson på lasarettet dagen innan han avled.

– Det var precis som om vi skulle vara där och ta farväl. Det är en stor dala- och faluprofil som lämnat jordelivet.

Även radiomannen Rolf Egil Bergström träffade Bertil Larsson kort innan han gick bort. De har känt varandra sedan 70-talet.

– Vi har trivts bra ihop under alla år. Han var en anspråkslös och begåvad musiker, det kan nog alla han jobbat med intyga.

Rolf Egil Bergström säger att Bertil Larsson var särskilt utmärkande inom jazz, samtidigt som han hade en väldig bredd:

– Enligt min uppfattning var han en av Sveriges bästa jazz-dragspelare, med en speciell känsla för att få det "att svänga". Han var också väldigt allround och spelade visor, gammal dansmusik och i kyrkan.

Mer läsning

Annons