Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga Angberg

Annons

Inga Angberg, Smedjebacken, avled den 3 januari vid en ålder av 89 år.

Inga, född Flyckt, var bördig från Västerås. Några år senare flyttade familjen till Sundsvall. Redan där började hon utveckla sin talang för sång, ett intresse som fortsatte att växa efter att hon som 13-åring återkommit till Västerås.

Bland otaliga uppträdanden sjöng Inga vid 21 års ålder i riksradion. Hon sökte till operan, men blev inte antagen och därmed fick det vara. Några fler försök att bli antagen gjorde hon inte.

1949 flyttade Inga och hennes man, färghandlaren Bengt Angberg, och första dottern Ingrid till Smedjebacken. Norrbärke kyrkokör fick en ny medlem och som solist blev hon ofta anlitad vid bröllop, begravningar och andra arrangemang.

Inga var hemmafru, men hade många engagemang utanför hemmet förutom sången. Bland annat var hon aktiv i Röda Korset och Lottakåren.

1974 förändrades allt. Hon blev påkörd på gatan utanför hemmet och skadades mycket svårt. I en och en halv månad låg hon medvetslös och fick tillbringa ett halvår på sjukhus.

Fysiskt återhämtade hon sig relativt bra efter alla sina benbrott och operationer. Ett öga var dock förstört och en operation i halsen medförde att sångrösten var borta. Dessutom försvann korttidsminnet.

Hon kunde ändå lösa svåra korsord och tyckte mycket om att vara i sommarstugan på Rånäsberget. Ett annat intresse var att resa, men framför allt var familjen hennes största intresse.

Sedan ett år tillbaka var Inga änka. De sista två åren bodde hon på Hedgården i Söderbärke.

Närmast sörjande är döttrarna Ingrid och Kerstin och sonen Bo med familjer, elva barnbarn och tre barnbarnsbarn.

Mer läsning

Annons