Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunvor Olars

/

Annons

Gunvor Olars, Laknäs, har efter en kort tids sjukdom avlidit på Mora lasarett. Hon blev 77 år gammal.

Gunvor Olars var född och uppvuxen på Käringbroudden i Laknäs strax norr om Tällberg.

En udde som även som vuxen kom att betyda mycket för henne, inte minst när det gällde möjligheten att ta sig ett uppfriskande dopp i Siljan.

Redan som 14-åring började hon sitt yrkesverksamma liv och den första anställningen fick hon som barnflicka hos familjen "KappAhl".

Därefter arbetade hon som barnskötare på Mora lasarett och hoppade även in som hemsamarit innan hon gifte sig med maken Sigge, bildade familj och flyttade hem till Laknäs igen.

I 17 år kretsade det mesta för Gunvor kring hemmet och familjen som utökades med två söner.

Hennes stora samhällsengagemang gjorde att hon under en period även var politiskt aktiv inom Centerkvinnorna och i slutet av 1970-talet tog hennes engagemang henne in i en helt ny värld - tidningsvärlden.

Det började på Dalabygden och fortsatte sedan med vikariat för Jonas Holger Hedlund på Mora Tidning i Leksand och Rättvik. När hon våren 1997 gick i pension hade hon i flera år verkat som flygande reporter i Siljansområdet för Falu-Kuriren.

Ett av hennes signum när det gäller journalistiken var personportträtt som hon också tyckte var roligast att skriva. Hon dokumenterade också gärna vardagen både i nyhetsform och i kåserier och hade kontakter i hart när varje by.

Sport och tävlingar av andra slag var dock inte av intresse för Gunvor.

Hon var även engagerad i missionsförsamlingen i Leksand och verkade under en tid som söndagsskolefröken i Laknäs.

På fritiden älskade Gunvor och maken att resa, oftast med bil och då så gott som alltid norr ut - både i Sverige, Finland och Norge. Långa avstånd var inget som avskräckte paret utan snarare tvärt om.

Efter pensioneringen fortsatte man utflykterna tills maken blev sjuk. Fram till hans bortgång år 2004 fanns Gunvor ständigt vid hans sida.

Att sitta sysslolös var inget för Gunvor. Virknål och stickor fanns alltid i hennes händer och många är de alster som hon färdigställt genom åren.

En annan stor källa till glädje var barn och barnbarn.

Närmast sörjande är sönerna Anders och Erik med familjer, släkt och vänner.

Mer läsning

Annons