Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anne Marie Rådström

Annons

Författarinnan och kulturpersonligheten Anne Marie Rådström, Stockholm och Gagnef, har avlidit, 94 år gammal. Hon skrev bland annat spelet "...och ritpennan slog rot i Gagnef", som framfördes i Gagnef med Mimmo Wåhlander i rollen som Ottilia Adelborg.

År 1973 köpte hon Svärdsgården i Nordbäck, där hon och familjen kom att tillbringa en stor del av fritiden. Hon intresserade sig för Ottilia Adelborgs livsgärning och skrev ett spel och senare en bok om konstnärinnan, en bok som fotoillustrerades av Kåge Karlsson, senare Grane. Boken tillägnade hon kommunalmannen Ernst Hedlund.

Anne Marie Rådström etablerade tidigt ett nära samarbete med Gagnefs spelmanslag och folkdanslag, som båda medverkade i spelet från urpremiären 1976.

År 1979 gav hon ut en bok om Gagnefs minnesstuga, med undertiteln Ett verk av kvinnor, och året därpå hade Dalarnas hembygdsbok, skriven av Rådström, titeln Fröken Ottil, som fungerar som ett uppslagsverk om Ottilia Adelborg. Andra böcker handlar om Dalahästar och om Wålstedts Textilindustri i Dala-Floda.

Som chef för Stockholms Parkteater tog hon hjälp av spelmän och folkdansare från Gagnef vid firandet av Svenska flaggans dag, vid nuvarande kungens bröllop och när hon initierade kaféprogram i tv om Ottilia Adelborg.

Anne Marie Rådström uppmärksammade också att Adelborgs originalkonstverk hängde i kontor och samlingssalar runt om i kommunen – och tog skada av ljus och fukt. Tillsammans med expertis föreslog hon att kommunen skulle förvara konstskatten på ett sätt så att den bevarades till eftervärlden.

Hon var hedersmedlem i Ottilia Adelborgs vänförening och gjorde donationer till såväl föreningen som Gagnefs minnesstuga och Dalarnas Museum,

Hon sörjes närmast av sonen Niklas med familj.

Mer läsning

Annons