Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Ros, Leksand

Annons

Åke Ros, Leksand, har avlidit i en ålder av 79 år.

Han föddes i Skövde i april 1938 och flyttade snabbt till släktens herrgård i Sölje, Värmland, som blev hans första riktiga och omfamnande hem.

Under hans far Einars ledning och uppfostran lärde han sig att bruka både åker som skog och att lära sig en känsla av vad en entreprenör har för målsättning.

Efter att ha lärt sig att köra traktor som ung pojke och att bemästra bilen i lite för tidig ålder så gick resan till internat och nya nivåer av utbildning.

Åke genomförde sina studier, och efterkommande arbete vid Daimler Benz i Tyskland med beröm godkänt. Han hade en passion i att ritningar levde i en perfekt symbios med verkligheten som gjorde honom till en omtyckt medarbetare och medmänniska.

Bland annat jobbade han år 1958 i Tyskland och att som svensk vara på plats i Tyskland när Sverige slog ut Tyskland ur fotbolls-VM samma år kan ses som en utmanande bedrift och en stjärna på vilket cv som helst.

Därefter gick livsresan till Stockholm och en utbildningsmiljö på Tekniska Institutet där ingenjörs-andan var det som fängslade Åke Ros.

Den avlidne var en omtyckt medmänniska och valde sedan att jobba på Zander-Ingeström och Garvens i Stockholm, där han även fann sin livskamrat i Monica Thorsell, som han gifte sig med i oktober 1965.

Tillsammans fick de två barn, Jeanette, född 68, och Tomas, född 71, och byggde upp en familj i Stockholm.

På 80-talet var det dags att fortsätta livsresan till Leksand och tillbaka till gården Edshult. Han startade upp en verksamhet inom både skog och vattenrening som gav honom erkännande över hela världen. Åke renade vatten i både Mexico som Afrika som åt mängder av kommuner i Sverige.

Fanns inget som stoppade Åke Ros.

Inget var omöjligt.

Han drev sin firma fram till bortgången och gjorde det med bravur.

En krigare.

Med rent vatten, Leksand och skog i sitt blod.

Mer läsning

Annons