Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döda kalvar hittades vid gård

Fyra döda kalvar har hittats vid en gård i södra Dalarna. Djuren upptäcktes av länsstyrelsens personal vid en rutinkontroll.

Fyra död kalvar i en skopa vid gödselstacken och en femte kalv i så dåligt skick att den fick avlivas på plats efter beslut av veterinär. Det hittade länsstyrelsens djurskyddshandläggare på onsdagen vid en rutinkontroll på en gård med 100-talet djur i Södra Dalarna.

Djurägaren var borta när länsstyrelsen anlände till gården med 60-70 köttdjur i lösdrift och ett 30-tal kött- och mjölkkor uppbundna i en gammal ladugård.
13 av kalvarna i en av lösdriftgrupperna var väldigt magra och riskerade gå samma väg som de döda. De stod dessutom i upp emot en halv decimeter gödselvatten på grund av en läckande vattenkopp.

Dessa kalvar beslutade länsstyrelsen att omedelbart omhänderta, och Lantbrukstjänst ansvarar för deras skötsel fram till flytten på fredag.
Foder fanns i lösdriften, men det var mögligt och grovt, och alla djur nådde dessutom inte fram för att kunna äta. Över lag var det smutsigt och även tillgången på vatten bristfällig.

Då ägaren förblev borta tvingades länsstyrelsen begära handräckning av polisen för att ta sig in till djuren i ladugården. Där var 5-6 mjölkkor väldigt magra, sannolikt på grund av att de inte klarar sig på samma foder som köttdjuren.

De magra korna ansågs dock ha möjlighet att äta upp sig med fri tillgång på foder av bra kvalitet. Även ladugården var smutsig och måste åtgärdas för att djuren ska få stå kvar.

Den 48-årige ägaren, som först på eftermiddagen återvände hem från arbetet, förelades av länsstyrelsen att göra rent, se till att djuren har ständig tillgång på foder av god kvalitet och rent vatten.

- Ägaren var samarbetsvillig och länsstyrelsen kommer naturligtvis att följa upp att han åtgärdar bristerna, säger biträdande länsveterinär Cecilia Fröberg.

Han har inga klagomål på sin djurhållning sedan tidigare, och det är för närvarande därför inte aktuellt att pröva frågan om djurförbud. Men fortsätter bristerna och föreläggandena inte följs kan även det bli aktuellt.

Cecilia Fröberg vill i sammanhanget på det allvarligaste vädja till alla djurägare att se till att de verkligen har foder av bra kvalitet så att det räcker hela vintern.

- Vi har haft en dålig sommar när djuren inte hunnit äta upp sig, och känns det tveksamt inför vintern är det bättre att köra djuren till slakt nu än att de ska svälta i vinter, framhåller Cecilia Fröberg.

Det är fem år sedan hon började på länsstyrelsen, och under de åren har det aldrig varit tillnärmelsevis så illa som i år. Cecilia Fröberg befarar därför att fler djur ska fara illa om inte ägarna redan nu börjar slakta ur.