Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DÖ dör inte i Västerås

På måndag kan Kristdemokraterna vara ett parti som är för homosexuella pars rätt att adoptera och ett medlemskap i Nato samt det första parti som lämnat den maktkartell som bär namnet Decemberöverenskommelsen (DÖ).

På torsdag inleds nämligen KD:s riksting i Västerås där bland annat dessa frågor ska debatteras.

Lite förenklat är partivänstern emot Nato och partihögern emot homoadoptioner. Som liberal kan man hoppas att den slutgiltiga kompromissen blir att högern får Nato och vänstern får adoptionerna. Men inte minst adoptionsfrågan lär leda till en omfattande debatt. Det är den typ av moralfrågor som traditionellt har varit viktiga för KD och som har gett partiet sin profil. Det har varit de värdekonservativa inslagen som främst har skiljt ut KD från de andra borgerliga partierna och gett det sin särprägel.

Mest uppmärksamhet lär diskussionen om DÖ ändå få.

Sex partidistrikt (Dalarna, Kalmar, Kronoberg, Halland, Sörmland och Jämtland) ska enligt uppgifter till Dagens Industri rösta för att KD ska lämna DÖ. Ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal och partiets tidigare presschef, Johan Ingerö, kämpar också för att KD ska lämna pakten. Och på Facebook har gruppen "Vi som kommer stödrösta på KD om de fäller DÖ på fredag" rönt en hel del uppmärksamhet i konservativa kretsar.

Vad skulle då hända om Kristdemokraterna skulle fatta ett beslut om att inte längre stå bakom DÖ?

I ett första skede skulle inget särskilt hända i sak, förutsatt att de övriga partierna fortsätter att hedra överenskommelsen. Stefan Löven skulle kunna regera vidare som om inget hänt. Däremot skulle det skadeskjuta bilden av Alliansen som ett enat alternativ.

Möjligen skulle ett nej till DÖ också initialt leda till ett något ökat intresse för KD från konservativa väljare, men partiet är fortfarande för förknippat med Alliansens migrationsvänliga politik för att på allvar kunna vända strömmen av konservativa väljare som går till Sverigedemokraterna.

Ett nej från KD skulle också göra Moderaternas parti stämma i Karlstad senare i oktober högintressant. Moderata DÖ-kritiker skulle säkert vädra morgonluft och driva på hårt för att Moderaterna ska göra gemensam sak med KD.

Stalltipset är ändå att KD kommer att sitta still i båten. Partiledningen, med Ebba Busch Thor i spetsen, står bakom DÖ och det är svårt att se att partiet så öppet skulle gå emot sin nyvalda partiledare och ställa till problem för henne i förhållandet med de övriga alliansledarna. Det är heller inget av de riktigt tunga partidistrikten som vill få DÖ upphävd.

Dessutom har de som vill att partiet ska lämna överenskommelsen inte presenterat hur de i stället vill att riksdagen ska undvika att Sveirge får en så kallad "polsk riksdag". Är KD:s DÖ-kritiker beredda att lägga blockpolitiken åt sidan och göra upp i sakfrågor över blockgränsen, en lösning som ST förordar som alternativ till DÖ, eller är det en borgerlig regering med stöd av SD som lockar?