Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurskyddet välkomnar granskning

Djurskyddet Sverige ser mycket allvarligt på de missförhållanden som skett på Ölands djurpark och Parken Zoo i Eskilstuna och välkomnar en granskning av samtliga djurparker.

För Dalarnas del är det Orsa Björnpark som berörs om en ökad granskning blir aktuell. Därifrån har inget oroväckande rapporterats, men Djurskyddet Sverige vill att det kontrolleras i alla parker att Jordbruksverkets regler följs.

- Vi ser mycket allvarligt på de påstådda missförhållandena. En stor del av parkernas legitimitet bygger på bevarandeprojekt och att utbilda människor om djur, säger Terese Askerstedt, vice ordförande i Djurskyddet Sverige,

- När missförhållande sker på så öppna och mediala platser blir skadan för djuren mycket större än om det skulle ske inom lantbruket, även om lidandet för det, enskilda djuret är precis lika stort, fortsätter hon.

Djurskyddet Sverige är positivt till djurparker i allmänhet så länge Jordbruksverkets regler följs och ser parkerna som en viktig del i bevarandet av utrotningshotade arter. Organisationen anser också att parkerna är en viktig del i utbildningen av människor kring hur man ser på och behandlar djur.

– Djurparkerna har ett stort ansvar när det gäller hur vi ser på djur idag. Vi är mycket oroade över vilka signaler detta sänder ut med tanke på det stora intresse för djur som finns hos barn och ungdomar. Djurskyddet Sverige välkomnar därför en ökad granskning av djurparkerna, säger Terese Askerstedt.