Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurförbud efter vanvård

Länsstyrelsen har beslutat om djurförbud för en 55-årig man i en by utanför Falun.
Mannen har en längre tid fått tillsägelser och förelägganden att förbättra sin djurhållning utan att så skett.

Annons

Det handlar framför allt om hästar, får och grisar som ägaren misskött så grovt att flera små lamm i somras svalt ihjäl.

I omgångar omhändertogs efter det får och grisar, samtidigt som 55-åringen förelades att förbättra för sina magra, bristfälligt verkade hästar.

När ingen förbättring skedde beslutade länsstyrelsen att omhänderta samtliga mannens djur. Ägaren släppte då ut hästarna, flydde med dem till skogs och attackerade en efterföljande polisman.

Först en vecka senare kunde mannen gripas av polis och hästarna omhändertas. Även ankor, höns, hund och katt har omhändertagits hos mannen som haft drygt 100-talet djur

När det gäller 60-talet får och lamm, som inte omhändertagits i första skedet, uppgav mannen att de slaktats. 35 av dem återfann länsstyrelsen senare i en hage en bit bort, medan lika många fortfarande är borta.

Länsstyrelsens beslut om djurförbud omfattar samtliga djurslag och gäller tills vidare. Det innebär i praktiken att 55-åringen inte får

- utfodra eller vattna djur

- rasta djur

- vårda eller sköta djur

- arbeta med eller träna djur

- ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av djur

Mannen ska senast den 29 oktober ha gjort sig av med samtliga djur som han har i sin ägo. Han får däremot obehindrat umgås med djur som ägs av vänner och bekanta.