Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djungeltrumman gick och bruden fick en utställning

När den kungliga förlovningen blev känd så blev det självklart att temat för årets utställning skulle vara Bruden.
– Sofia Hellqvist är ju vår brud, säger Marita Nämnd.

På nationaldagen invigdes Älska Älvdalen-veckan. Landshövdingen Maria Norrfalk talade och sommarens utställning öppnade på hembygdsgården Rots skans.

DT fick en förhandstitt, innan utställningen var helt klar. För redan en månad innan invigningen fylldes en sal av vackra kreationer.

– Vi har inte ens behövt annonsera, djungeltrumman har gått och folk har lånat ut saker. Det är Älvdalen i ett nötskal, säger Marita Nämnd som till vardags arbetar med fotoarkivet.

Hon har ordnat en fin utställning där den äldsta klänningen är svart mot alla de vita. Den tillhör Lilian Falk i Hållstuga – hennes farmor Anna Falk bar den som brud 1911.

Bland allmogen blev sockendräkten omodern i slutet av 1800-talet och folk började ta efter de högre ståndens stil. Men man hade inte råd med flera högtidsdräkter så klänningen måste kunna användas även vid begravning.

I en central alkov finns bilder på Sofia Hellqvist- Där finns också klänningen som hon bar under en lokal show 2009, med Älvdalens sockenvapen på. Den delen av utställningen kommer ju att kompletteras med bröllopsbilder.

– Det finns en tyst överenskommelse i Älvdalen att vi inte säger så mycket om henne och prinsen. De ska ha ett andningshål här, säger Marita Nämnd.