Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra utvisningar, hot och slagsmål – långa straff efter skandalmatchen i kvalet

Kvalmatchen till division 5 mellan IFK Hedemora och Forssa BK U urartade.
Nu har fyra spelare straffats med långa avstängningar.
– Vi har haft många rövarhistorier den här säsongen, men jag undrar om inte den här tar rekord, säger Lars Norman, ordförande i disciplinutskottet på Dalarnas fotbollförbund.

Annons

Kvalet till division 5 avgjordes över två matcher. Efter Forssasegern med 5–2, skulle Hedemora vända på steken på hemmaplan. Det slutade dock med en ny förlust (4–5) och obehagliga skandalscener, både under och efter matchen.

Fyra röda och sju gula kort fick domaren visa upp. Hemmaspelarna var de största syndarna och drog på sig tre utvisningar och sex varningar.

– Tyvärr har det varit mycket sull kring Hedemora i år. De är medvetna om det och jag hoppas att de tar tag i problemen. Vi kan ju bara dela ut bestraffningar, säger Lars Norman.

Vad hände i matchen?

– Det handlade om hot mot funktionärer. Domarna fick motta ganska allvarliga hot. Det är därför som straffen blir långa, säger Norman.

Två Hedemoraspelare är avstängda till och med den 14 maj nästa år och en tredje till och med den sista juni. Forssaspelaren, som drog på sig ett rött kort, är avstängd till och med den 7 maj 2017.

– Förutom de verbala hoten där det också sparkades grus mot domaren inträffade ett slagsmål, där en spelare delade ut en dansk skalle och den andre tog ett stryptag, berättar Norman.

Spelarna som nu har blivit avstängda får heller inte delta i DM i futsal som avgörs i slutet av november.

– Vi hade kunnat nöja oss med att låta avstängningarna gälla från början av nästa säsong, men vi väljer att låta avstängningarna gälla under futsal-DM också av säkerhetsskäl.

Utöver de personliga straffen i kvalmatchen straffades också IFK Hedemora med ett bötesbelopp för brister i arrangemanget.

– Domarna hotades av supportrarna också, säger Norman.

Kent Hedin, ordförande och lagledare i IFK Hedemora, beklagar det inträffade, men vill inte kommentera de enskilda straffen.

– Det är så klart inte så här som vi vill att våra spelare ska uppträda. Men jag har ännu inte tagit del av straffen och innan vi har tagit upp det i styrelsen vill jag inte uttala mig, säger Hedin.

Hur jobbar ni i klubben för att komma till rätta med problemen?

– Spelare som tar onödiga röda kort straffas med böter. Tyvärr har vi en handfull spelare som förstör. Det är saker som händer i stridens hetta och de kan inte kontrollera sig.

Hur ser du på boten som IFK Hedemora fick för brister i arrangemanget i den här kvalmatchen?

– Det var några från publiken som stod och skrek efter matchen. Vad som skreks och vad som hände där kan jag inte återge. Vi var bara två ledare på den här matchen och kunde inte göra så mycket.

Har ni någon plan för hur ni ska gå vidare?

– Vi får se om vi måste rensa ur. Vissa spelare kanske slutar. Det är ju klart att det inte kan fortsätta som det har varit.

Ny skandal i dalafotbollen – division 6-match avbröts när åskådare attackerade målvakten: "Det blev tumult"

Division 5-match urartade – tre grova utvisningar: "Det var både knytnävsslag och armbågar"

Dåliga attityder? Så arbetar Dalarnas fotbollsklubbar med disciplinfrågor

Mer läsning

Annons