Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jons dalfolk: Dalkurds sportchef Adil Kizil

/

I en stor lagerbyggnad inte långt från Kupolen i Borlänge har Dalkurds sportchef Adil Kizil sitt dagliga kneg.
Han sitter i sitt stora, ljusa kontor med svarta lädermöbler som får mig att tänka på ett chefsrum. Men det förnekar Adil att han är. Han jobbar för Bazar, en livsmedelsgrossist som säljer till pizzerior och restauranger i Dalarna.
– Jag jobbar här för min inkomst, men jag har nog mest fotboll i huvudet, avslöjar Adil.

Annons

Lyssna på podcasten med Adil Kizil i Jons dalfolk här.

Familjen Kizil kom till Sverige 1990. Dom tvingades fly från Turkiet eftersom pappa Ramazan var politiskt aktiv kurd. Efter några år i Bollnäs och Örebro kom familjen till Borlänge 1996 och öppnade restaurang.

Det var en kväll när Islingby IK hade säsongsavslutning på restaurang Valentino i Forssa som Adils fotbollskarriär började.

– Det var pappa som frågade om jag kunde börja med klubben, minns Adil.

Därför har Islingby en speciell plats i Adils hjärta, och han har hjälpt klubben även sedan han blev sportchef i Dalkurd – han har till och med hoppat in som målvakt en match.

För även om Adil började som mittfältare så var det i målet han trivdes bäst, och han värvades till Brage där han spelade i sju år.

När sedan Dalkurd bildades 2004 var det självklart att Adil vaktade målet, och det gjorde han till 2012 när han skadade sitt knä allvarligt under en träning.

– Det var under sista minuten av träningen som jag bröt knäet åt fel håll, och det blev slutet på min spelarkarriär.

I stället fick Adil uppdraget att vara sportchef, ett jobb han gör helt ideellt, som han först tyckte var lite jobbigt eftersom han tvingades sätta sig och förhandla med sina gamla spelarkompisar.

I intervjun berättar han också hur han tänker när det gäller värvningarna till klubben, varför det är så viktigt att i första hand välja spelare som är rotade i bygden.

Till sist, men inte minst, pratar vi om det förestående derbyt mot Brage, och om hatkärleken som finns både mellan lagen och supportrarna.

– Den här konkurrensen mellan våra lag gör att båda blir bättre, avslutar Adil.

Annons