Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Disneychef peppade Dalarna

Disney World har varit på besök i Dalarna – i form av Valerie och Spencer Oberle som föreläste inför ett 70-tal turistledare i länet. Paret är mycket förtjust i Dalarna.
– Disney är fantasi, men här är allt autentiskt. Och det är imponerande.

Paret Valerie och Spencer Oberle var med och byggde upp Disney World i Florida redan från starten 1971 och har upplevt en enorm expansion. I dag jobbar ingen av dem där längre utan ägnar sin tid bland annat åt att utbilda ledare inom turistbranschen.

Sedan i måndags har de varit på Romme Alpin i Borlänge för att för första gången hålla en utbildning för besöksnäringen i Sverige. 67 deltagare från skidanläggningar, hotell och restauranger i Dalarna, Småland, Värmland och Jämtland deltog i kursen som också innehöll andra föreläsningar och workshops.

Något av det som paret Oberle ville lära deltagarna var att man måste ha en klar strategi för vad man vill att gästerna ska uppleva.

– Och sedan gäller det att förankra det i personalen och hela verksamheten, säger Valerie Oberle.

Det kan låta enkelt, men service kommer inte av sig själv. Vilket budskap man vill förmedla varierar också från företag till företag och är viktigt att konkretisera.

– Man måste vara tydlig från det att man anställer personal med vad som förväntas av dem och sätta standarden på en gång, säger Viktor Funcke som var medarrangör och deltog i kursen.

Vad kan det var för standard?

– Tydliga och konkreta riktlinjer när det gäller attityd, beteende och klädsel, till exempel.

Hans From, projektledare för kursen, ger ett tips på framgångskoncept inom restaurangbranschen:

– När kocken lämnar över tallriken till servering ska han eller hon sprida leendet redan där för att få ut det till gästen.

Mikael Ahlerup på Astrid Lindgrens värld var en annan av föreläsarna på kursen. Han berättade hur man gått ifrån att servera hamburgare till mer genuin mat som kroppkakor och raggmunk. Orsaken är att det känns mer trovärdigt även om det inte ger lika mycket klirr i kassan.

– Han sa att de hellre ville tjäna en långsam femtilapp än en snabb tjuga och det tror jag många åhörare tog fasta på, säger Viktor Funcke.

För Disneyparet var det här sjätte besöket i Sverige, varav det andra i Dalarna. De uppskattar gästfriheten och hur vi förvaltar länets historia, kultur, konst och hantverk.

– Vi har varit i Slotts-Barbros ateljé nu och det var hänförande, säger Valerie Oberle.

Någon ny Disneyanläggning här tror de emellertid inte på.

– Nej, det går bara i varmare länder där man kan ha öppet varje dag.