Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskussion om kulturmiljöer som ekonomisk motor

Hur kan kulturarv och gamla industrimiljöer bidra till att skapa ny sysselsättning och generera pengar till en industriort som Smedjebacken?
Det var en frågeställning som på fredagseftermiddagen diskuterades av både lokala människor och inbjudna gäster.

Platsen var andra våningen i den Nordlanderska herrgården på Kyrkogatan i Smedjebacken. Där bor Jan Axel Nordlander och det var på hans och stiftelsen Arkivbyggnadens initiativ, som seminariet ägde rum.

Cirka 20 personer kom och bland deltagarna fanns Per-Magnus Nilsson från Riksantikvarieämbetet, Johan Mårtelius från Kungliga tekniska högskolan och Joachim Granit från stiftelsen Färgfabriken i Stockholm.

Jan Axel Nordlander hälsade gästerna välkomna med att konstatera att kulturarv kan bli en ekonomisk faktor att räkna med när tillverkningsindustrin i allt högre är på väg att försvinna.

– Alla gamla miljöer kan inte bli museer utan vi måste gå lite längre för att hitta kreativa näringar.

Ulf Lundén, kulturchef på Dala Demokraten och boende i Smedjebacken, ledde diskussionen och vände sig till Thomas Björnhager, socialdemokratisk ordförande i kulturnämnden, för att få hans bild av hur kulturen prioriteras i deras kommun.

– Vi lever under samma ok som alla andra förvaltningar och måste spara, svarade Björnhager.

Meken och det kallställda gamla Mediumverket återkom då och då under diskussionen och Joachim Granit ansåg att det finns goda utvecklingsmöjligheter genom att försöka få med näringslivet och utvidga verksamheten.

Tidningen har tidigare skrivit om förslaget från föreningen Bärkebruket om att använda just dessa lokaler för att presentera bygdens bruks- och industrihistoria. Bengt Nordstedt är idégivaren och berättade nu mer om sina tankar.

Näringslivschefen Lennart Silfverin pratade också gott om det gamla Mediumverket.

– Den har stora möjligheter och står bara och väntar.

Han ansåg att kulturen har en stor funktion att fylla och men att det gäller att bredda utbudet och engagera fler människor.

Satsningen på ett uppvärmt naturbad vid Prästa har fått mycket kritik men Stockholmaren Joachim Granit tyckte att idén var både kul och spännande och ansåg att kommunen borde ta chansen att göra något ännu mer av badet.