Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Din identitet – tjuvarnas hetaste byte

Allt fler får sin identitet stulen.
Bara hittills i år har 37 personer i Dalarna vänt sig till UC för att spärra sina uppgifter.
– Prognosen säger att det kommer att vara runt 60 personer som utsatts när året är slut, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget.

Identitetsstölderna är kraftigt ökande i landet.

Hittills i år har 3015 personer utsatts för kreditbedrägerier efter att ha fått sina personuppgifter stulna.

Det är, enligt affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, en ökning med dryga 40 procent jämfört med samma period förra året.

Även i Dalarna syns samma trend.

2009 vände sig 34 personer från länet till UC för att spärra sina personuppgifter för krediter. Vid utgången av 2012 räknar man med att den siffran ska vara runt 60.

Kreditbedrägerier börjar ofta med att en person blir av med sitt körkort, legitimation eller pass. Bedragare använder sedan den stulna id-handlingen för att beställa varor mot faktura, där den betalande personen uppges vara den drabbade privatpersonen.

En annan vanlig variant är att bedragare beställer kreditkort i någon annans namn och kommer över koder genom att vittja personens postlåda.

– Oavsett tillvägagångssätt agerar bedragaren snabbt och du upptäcker sannolikt ingenting förrän det är för sent, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Den som drabbas av identitetsstöld blir i regel inte betalningsskyldig för de varor och tjänster som bedragare beställt.

Men det kan ta lång tid och vara en jobbig resa att reda ut de problem som en identitetsstöld ofta innebär.

– Tyvärr ökar den här typen av brott för varje år så det gäller att vara aktsam om sina personuppgifter, säger Roland Sigbladh.

Han tipsar vidare om att adressändringar och användning av personuppgifter syns i kreditupplysningen och det är möjligt att ha egen, löpande kontroll på den informationen.

Enligt den statistik som UC presenterar löper män nästan den dubbla risken än kvinnor att drabbas av identitetsstölder.

Vanligast är att personer i åldrarna 30-44 år utsätts.

Och det är i storstäderna som problemen är vanligast. 76 procent av de som spärrat sina uppgifter hos UC hör hemma i Stockholms-, Västra Götalands- eller Skåne län.

– Jag vet inte riktigt varför det ser ut så, men man skulle kunna anta att det beror på att det bor mer folk i storstäderna och att ligorna oftare opererar där, säger Roland Sigbladh.