Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Din gäspning smittsam för hunden

Hundvalpen leker glatt vidare och struntar i om du gäspar.
Men din vuxna hund smittas snabbt av dina gäspningar.
Och det började den med redan vid sju månaders ålder.

Det här framgår av en ny undersökning från Lunds universitet. En undersökning som visar att hunden från sju månaders ålder kan börja gäspa när människor gäspar.

Samma undersökning visar också att hundar gradvis utvecklar en förmåga att drabbas av smittsamma gäspningar. Den vuxna hunden smittas alltså lättare än en unghund.

Tidigare forskning har visat att smittsamma gäspningar finns hos människor, vuxna chimpanser, babianer och hundar, och att de kan uttrycka empati.

Spegling av andras känslor är svåra att mäta direkt, men i gäspningen har forskarna hittat ett sätt att studera empatiska reaktioner.

Den nya studien visar att hundar precis som barn gradvis utvecklar förmågan att drabbas av smittsamma gäspningar. Något du själv som hundägare kan titta om stämmer på din egen hund.

Det är forskarna Elainie Alenkær Madsen och Tomas Persson vid Lund universitet som i Danmark genomfört studien med 35 hundar i åldrarna fyra till fjorton månader gamla.

De lekte och kelade med hundarna medan de observerade deras reaktioner när en människa antingen gäspade eller gapade upprepade gånger eller lät bli. Bara hundar över sju månaders ålder visade tecken på att bli smittade.

Om smittsamma gäspningar är en empatisk reaktion visar forskningsresultaten att känslorna och speglingsbeteendet, som kan ligga bakom, utvecklas sakta under hundens första år.

Ytterligare bevis för att smittsamma gäspningar utvecklas gradvis är att unghundar gäspar senare än vuxna hundar och att den vuxna hunden bara smittas av riktiga gäspningar.

Av studien framgår också att forskarna kan ha överfört känslan av trötthet, som gäspningen kan reflektera, till hundarna. Nästan hälften av dem blev märkbart lugnare och flera fick hindras från att somna.

Kanske bra att veta om du av någon anledning behöver lugna ner din hund en stund. Gäspar du ordentligt några gånger så smittas den och blir trött!