Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digital Mando Diaopremiär i kyrkan

Floda kyrka förvandlas till biosalong för en kväll.
Den digitala urpremiären av Mando Diaos nya Frödingskiva kommer nämligen att ske i ett antal biosalonger i Sverige och Tyskland – samt i kyrkan i det "lilla" samhälle där skivan faktiskt är inspelad.
– Kyrkan i Floda är öppen för alla människor och musikstilar, fastslår prästen Christina Dalberg.

Söndagen den 28 oktober presenteras Frödingskivan – genom en digital livesändning via satellit – i totalt ett 70-tal biosalonger i Sverige och Tyskland. Falun är utöver Dala-Floda, enda premiärorten i Dalarna.

Besökarna får se dels en filmad dokumentär om bandet, dels en utomhuskonsert som förinspelats vid en eld i en Stockholmsfolkpark.

Mockfjärdssonen Peter Törnblom, Folkets hus och parker, hörde ett spår från skivan och tyckte att även Dala-Floda, där skivan faktiskt är inspelad, borde ha del av urpremiären.

– Alla tände på idén; Floda församling, Gagnefs kommun och föreningslivet med Dala-Floda intresseförening i spetsen, berättar han och tillägger att det koncept som parterna – som gillas av Mando Diao – sytt ihop är unikt.

Filmen projiceras på två stora skärmar och extrautrustning tas in för bästa möjliga ljud.

Kommunalrådet Sofia Jarl (C) konstaterar att i Dala-Floda, där antalet kulturarbetare och kulturarrangemang är stort, följer man inte strömmen, utan hittar egna vägar.

Alf Johansson (S), kommunpolitiker och ordförande i den lokala intresseföreningen, menar att Dala-Floda är kommunens kulturella centrum och att sommaren – "i den mån den fortfarande finns" – inte räcker till för alla arrangemang.

Föreningen står tillsammans med kyrkan och övriga medarrangörer värd för tillställningen och kommer att servera förfriskningar i ett tält utanför kyrkan. Det ska bli fest med bubbelvatten, tilltugg och fem nya, aldrig tidigare offentligt framförda Mando Diaolåtar.

Det finns 200 biljetter till eventet och Turistbyrån börjar sälja under fredagen.

– Vi får ett smakprov på vad den digitala tekniken kan erbjuda oss i framtiden, säger kommunens allmänkulturansvarige Eva Nordström, som ser det som en demokratifråga att landsbygdens invånare kan få del av kultur lika snabbt som invånarna i storstäder.

Och här sker det med stöd av kyrkan.

I Guds, kulturens, Gustav Frödings och Mando Diaos namn – Amen.