Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detta kräver Peter Helander och Centern för att Region Svealand ska bli verklighet

Vilken dag som helst kommer regeringen meddela att det blir nya storregioner i Sverige - eller inte.
– Om vi säger ja blir Region Svealand av 2019. Vi har dock ställt hårda krav för att ge regeringen vårt stöd, säger dalariksdagsman Peter Helander.

Dalariksdagsman Peter Helander är som Centerpartiets regionalpolitiska talesperson en nyckelperson i förhandlingarna med regeringen om storregioner.

– Förhandlingarna sköts på partiledarnivå, för vår del av vice partiledare Anders W Jonsson. Jag har kontakt med honom. Jag är den ansvarige för frågan i vår riksdagsgrupp. Viktigast i detta är ändå partiets djupa förankring lokalt och i partidistrikten. Jag har själv som distriktsordförande sett till att vi har diskuterat detta lokalt för att få en djup lokal förankring underifrån i det vi nu kräver, säger han.

Centerpartiet är det parti som regeringen hoppas på för att kunna driva igenom storregioner 2019. Såväl Liberalerna som Moderaterna har hoppat av samtalen. Kristdemokraterna tvekar. Sverigedemokraterna har inte ens bjudits in till samtalen.

– Jag tycker det är fel av framförallt Moderaterna att hoppa av innan förhandlingarna är klara. De säger att de är för storregioner- om det blir ett ja i en folkomröstning. De vill dock inte mejsla fram vad innehållet i så fall skulle kunna vara. Tråkigt, tycker jag, säger Helander.

Centerpartiet har överlämnat en lista med 35 krav till regeringen.

– Det är dessa krav det handlar om. Det är krav på konkreta saker. Vi vill garanteras att statliga jobb och myndigheter utlokaliseras från Stockholm. Vi vill att regionerna ska kunna bestämma regler - om exempelvis strandskydd och naturskydd. Vi vill att exempelvis inkomsterna från vind- och vattenkraftverk ska stanna kvar lokalt i landet. Vi vill också att medborgarna i de nya regionerna ska kunna få sjukvård var de vill i landet. Det vi framförallt kräver är att regionerna får makt att bestämma - över samhällssatsningar och annat som är avgörande för livet och utvecklingen i nya regionerna, säger Helander.

Samtalen med regeringen har pågått intensivt den senaste månaden.

– När som helst kan ett besked komma. Idag, imorgon eller nästa vecka. Då vet vi om det blir Region Svealand 2019, eller inte. Personligen anser jag det vara mycket viktigt. Detta är en reform som skulle kunna balansera upp den faktiskt snedvridna stora makt som exempelvis Göteborg och Stockholm har i dag. Nya storregioner skulle kunna få del av de resurser som storstadsregionerna i dag slukar. Det måste till en balans. Titta bara på riksdagen, där sitter ledamöter från Dalarna och norrut på bara 3 av 28 rader. Övriga ledamöter är från södra delarna. Det måste till en balans i Sverige. I dag är situationen ohållbar, säger Peter Helander.

Förhandligarna går bra.

– Jag måste säga att civilminister Ardalan Shekarabi sköter detta öppet och utan några dolda agendor. Han vill som vi bara göra det bästa för hela Sverige, säger Peter Helander.