Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det viktigaste har ingen prislapp

Borlänges Bob Geldof, även känd som Peace & Loves grundare Jesper Heed, ska gå in med ett personligt banklån för att rädda festivalens ekonomi. Han är som vi alla visste en hjälte och vi behöver fler som han, och med "vi" menar jag alltså inte bara vi i Dalarna eller vi i medievärlden eller vi i musikbranschen utan vi i hela världen. Men det är inte bara Jesper som ska bidra med pengar. Borlänge kommun ska gå in med 2,4 miljoner för att hjälpa Peace & Love, meddelade de i tisdags. Det offentliggjordes på en livesänd presskonferens och alla jublade och jag fattade ingenting, för jag trodde att det var en självklarhet att kommunen skulle hjälpa till.

Kommentarsfältet på DT:s artikel om detta har i skrivande stund 75 kommentarer (Jesper Heed är uppenbarligen inte ensam om att vara en kämpe från Dalarna, det måste man säga) och det är ett stort gäng som är upprörda över att kommunen går in med pengar. Det skumma är dock att de inte alls verkar fatta att dessa ynka två miljoner (det är ju en sjukt liten summa) och mycket mer än så ges tillbaka till staden under månadsskiftet juni-juli varje år.

Vet ni vilka som tjänar på festivalen? Jo, det gör just Borlänge och dess invånare. Peace & Love smäller upp Sveriges största festival i stan. I år kom ca 50 000 besökare, 1600 artister, 2000 branschgäster och 400 försäljare. Minst 54000 människor var alltså på festivalen. Dessa personer bor i Borlänge under en vecka och de handlar i centrums butiker och apotek. Lägg sedan till ungefär 500 journalister som under minst en hel helg har som största uppgift att bevaka Borlänge. Utöver dessa människor finns unga som jobbar med festivalen både ideellt och avlönat, musiker som får nå ut till fler lyssnare på P&L Dayparty och upcoming regissörer som får visa sina filmer för publik på filmfestivalen. Folk från hela Dalarna vallfärdar till Borlänge vilket gör att Dalatrafik måste tjäna en hel hög pengar på biljetter.

Innan vi skäller ut Borlänge kommun för att de går in med två ynka millar till Peace & Love så kan vi väl kanske fundera i tre små sekunder på vad Peace & Love gör för Borlänge kommun. Det är nämligen så mycket mer. En hel del pengar, absolut, men även och framför allt: Så himla mycket som man aldrig kommer att kunna sätta ett pris på.