Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det verkar ha fungerat bra"

Snö, snöblandat regn och hård blåst, säsongens första riktiga oväder slog till i går och satte snöröjarna på prov direkt.
Som vanligt prioriterades huvudvägnätet, busstråken, gatorna i centrum, samt gång- och cykelbanor.
– Det verkar ha fungerat bra. Vi har inte fått några rapporter om problem från vare sig Dalatrafik eller våra snöröjare, sade arbetsledare Rickard Eskelund, NCC, vid lunchtid i går.

Värst var det under de tidiga morgontimmarna och en bit in på förmiddagen innan man hade fått undan det värsta på huvudgatorna.

– Vi har haft tolv maskiner i gång sedan tidigt på morgonen och i kväll när det har slutat att snöa sätter vi in ytterligare tio maskiner för att röja gatorna i bostadsområdena, sade platschef Markus Hedlund, NCC.

Det är fjärde årets som NCC Roads AB har det övergripande driftsansvaret för snöröjningen i Borlänge. Varje snöröjning kostar hundratusentals kronor.

– Kostnaden varierar kraftigt beroende på omfattningen, vilka insatser som behövs, mängden snö, vilken sorts snö som faller, halkbekämpning, och så vidare. Och så är det olika kostnader för snöröjning av bostadsgator och gång- och cykelvägar, säger Joakim Gustafsson, Borlänge Energi.

Totalt räknar man med att vinterväghållningen årligen kostar omkring nio miljoner i centrala Borlänge och cirka en miljon kronor i ytterområden som Lennheden och Tuna Hästberg.

Borlänge Energi röjer det enskilda vägnätet ytterområdena. I centrala Borlänge har man lagt ut all snöröjning på NCC Roads AB.

Fröetagets personal inledde måndagens snöbekämpning vid åttatiden på morgonen.

– Vi saltade först förebyggande och sedan började vi att ploga det prioriterade bussvägnätet och gång- och cykelbanorna, sade Markus Hedlund.

Planen för kvällen och natten var att ploga gatorna i bostadsområdena.

– Vi tro att det kommer att övergå i regn och sedan regna hela natten. Även om det inte kommer några stora mängder så blir det blötsnö och den måste vi får bort innan det blir nerkört, sade han.