Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det tittas på andra alternativ"

Säters kommun vill få bort den långa förskolekön genom att sätta upp moduler på fotbollsplanen i Siggebo.
Efter att PCB hittats intill tomten måste dock Säterbostäder nu göra en fördjupad undersökning av marken.
– Annars måste det givetvis bli en lösning någon annanstans, säger Lotta Bergstrand (FP).

Kommunstyrelsen har beslutat att lösa den långa förskolekön genom moduler, i väntan på att den nya förskolan blir klar om ett par år. Förslaget är att modulerna placeras på fotbollsplanen i Siggebo, men det har dykt upp ett problem.

– Det finns höga halter av PCB i fogarna på ett hus alldeles intill fotbollsplanen. Nu vill vi att det görs en fördjupande undersökning av marken för att se att den inte har förorenats av PCB och om det helt enkelt är så att detta hus är en så kallad "hot spot", säger miljöinspektören Maria Blomqvist.

Vad händer då om det finns PCB i marken?

– Då kommer givetvis området att saneras, säger miljö- och byggchefen Kristina Mellberg.

– Och givetvis måste det hittas en lösning någon annanstans. Jag vet att det tittas på flera andra alternativ om det skulle visa sig att det inte går att ha modulerna i Siggebo på grund av att det finns PCB i marken. Förhoppningen är att detta inte ska dra ut ännu mer på tiden, säger Lotta Bergstrand, ordförande i miljö- och byggnämnden.

Nämnden har gett Säterbostäder ett föreläggande om att göra en fördjupad undersökning av marken.

– Sedan lämnar de rapporten till oss så får vi se vad det står i den. Husen i området kommer att saneras före 2014, oavsett vad rapporten säger, säger Lotta Bergstrand.

– Och jag tycker att det är viktigt att påpeka att Säterbostäder själva valde att ta prover på hela området, inte bara vid fotbollsplanen, säger Maria Blomqvist.