Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det tar tid att komma tillrätta med mobbing

Individärenden är svåra och mobbing kan ta tid att komma tillrätta med. Det hävdar länsstyrelsens personalchef i ett svar till Arbetsmiljöverket.

Länsstyrelsen skyller den mångåriga mobbingen på en av enheterna i Falun som Arbetsmiljöverket hotar ingripa mot med ett föreläggande på att individärenden kan vara svåra lösa.

"Vi uppfattar att er bedömning i det aktuella ärendet är att vi inte vidtagit åtgärder eftersom problemen pågått en längre tid. Vår uppfattning är att individärenden ofta är svåra att lösa och ibland kan de ta tid att komma tillrätta med. Därmed inte sagt att rutiner saknas för att hantera problemen.

"De åtgärder man väljer att vidta måste alltid relateras till problemets art och omfattning. Det som i ett inledande skede framstår som en tillräcklig åtgärd kan senare visa sig vara otillräcklig och då får man stärka insatsen ytterligare"

"Vår utgångspunkt är alltid att finna bra lösningar för alla inblandade", svarar Katarina Frisk, personalchef och Gunilla Garbergs, ett av skyddsombuden på Arbetsmiljöverkets hot om ett föreläggande.

Ett eventuellt föreläggande kommer att tvinga länsstyrelsen att åtgärda de psykosociala arbetsmiljöproblem som förekommer och tvingar fram ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete.

Länsstyrelsen delar inte det ifrågasättande som verket gjort av länsstyrelsens systematiska arbetsmiljöarbete och utbildningsinsatserna.

Den mobbinghistoria som nu nått Arbetsmiljöverket handlar om en infekterad personalkonflikt som startade efter att länsstyrelserna tagit över vissa arbetsuppgifter från kommunerna 2009.

DT uppmärksammade att skyddsombuden på länsstyrelsen i augusti 2011 vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få råd om hur man skulle komma tillrätta med psykosociala arbetsmiljöproblem.

Efter uppmärksamheten i DT så förvärrades krisen och den enhetschef det bland annat handlar om lade chefen skulden för publiceringen på personalens representanter:

”Efter en artikel i FK i augusti i fjol om arbetsmiljöproblemen blev jag, som skyddsombud och fackligt förtroendevald samt ytterligare en fackligt förtroendevald, grovt anklagade av X, i våra roller som skyddsombud och fackligt förtroendevalda", hette det i den anmälan som gjordes till Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket har efter en inspektion funnit att "processen är i gång för att hantera problemen på enheten" men att man hittills inte vidtagit tillräckliga åtgärder och att länsstyrelsen saknar fungerande rutiner som snabbt kan hjälpa och stödja personal som utsätts för kränkande särbehandling.