Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det tar tid att göra skillnad

Franciskus av Assisi (1182-1226) reformerade den katolska kyrkan genom att samla ett stort antal trogna lärjungar i den orden som han grundade. En av de mest hängivna hette broder Enbuske. Historierna om honom är många.

En gång kom han till staden Rom. En skara människor kom för att hälsa honom välkommen, men när han fick syn på några barn som lekte på en gunga glömde han all uppvaktning. Efter att ha stått och betraktat barnen och den lekande munken i någon timme gav de förundrade stadsborna upp och återvände hem.

Ordensbröderna hade fått stränga uppmaningar att inte lämna broder Enbuske utan uppsikt i gemensamma utrymmen som matsalar eller bibliotek. Han gav alltid bort det som kom i hans väg till de fattiga. Böcker, smycken eller kläder: Alltid fanns det någon som behövde lite uppmuntran.

Ibland drev han nästan sina bröder till vansinne, men de lät honom hållas. Franciskus själv tackade ständigt för allt han lärde sig i umgänget med denne egensinnige ordensbroder.

Idag hade broder Enbuske förmodligen fått en diagnos av något slag. Jag kom att tänka på honom när jag läste sportsidorna i helgen. Hur gör man med de som inte håller måttet?

Svensk tennis befinner sig sedan länge i en djup kris. Bland de hundra bästa i världen finns inga svenskar. Den största turneringen i landet, Stockholm Open, har svårt att fylla startfältet.

I detta kritiska skede dyker plötsligt den legendariske Björn Borg återigen upp i rampljuset. Likt en fårad Gandalf med silverfärgat hår är han tillbaka för att föra svensk tennis till toppen. Han ger intervjuer: "Hård träning är det enda som ger resultat". Ingen kan säga emot. Det är ju mästaren som talar. Ett elitstall bestående av utvalda supertalanger ska bildas. Allt kommer att ordna sig.

Björn Borgs yngste son Leo är nio år och spelar olika tävlingar runt om i Stockholm. Pappa följer med överallt, men allt är inte så enkelt som man skulle kunna tro.

"Vissa tennisföräldrar är rent tokiga och skriker och hamnar nästan i slagsmål på läktarna" säger Borg i Svenska Dagbladet. "Det är fruktansvärt att se", säger tennislegendaren.

Föräldrarna har inte samma tålamod som franciskanermunkarna. De vill se resultat till varje pris. Björn Borg kokar också av frustration men av helt andra skäl. Han ser sprickorna i elitsatsningen. Att försöka pressa fram stordåd till varje pris gagnar aldrig mänskligheten.

Det tar lång tid att mogna. Björn Borg kallades Ice-Borg i brittiska medier under sin aktiva tid. Nu har tydligen isen börjat smälta. Idrottslegender, småknattar och enbuskar: Alla mår bäst av att utvecklas i sin egen takt.

Olavi Hemmilä

TENNISSPELARE

i all enkelhet