Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det stora provet

/

Annons

Högskoleprovet kom till 1977 och har nu alltså funnits i 30 år. Det började som ett relativt litet prov, då knappt 4000 personer deltog första året, men har nu vuxit sig större och större och på lördag skriver den miljonte unika deltagaren provet.

På det första provet, som hölls den 23 april 1977, tilläts endast personer över 25 år att deltaga. Man var även tvungen att ha minst fyra års arbetslivserfarenhet. 1991 ändrades dock reglerna och nu finns inte längre några åldersgränser och inte heller några krav på att man måste vara svensk medborgare. Vem som helst får alltså göra provet!

Under 1990-talet skrev årligen runt 100 000 personer provet men under 2000-talet har antalet deltagare sjunkit kraftigt. Anledningen till det kan vara att det nu har blivit lättare att läsa upp sina betyg på komvux och att antalet utbildningsplatser i landet har ökat. Högskolan i Dalarna är dock en av de sex högskolor och universitet där istället en ökning av deltagare skett under de senaste åren .

Högskoleprovet är ett speciellt utformat prov som mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för framtida högskolestudier. Det består av fem delar där man får visa sina kunskaper i bland annat att läsa diagram och tabeller, lösa logiska och matematiska problem, läsförståelse, ordkunskap och att förstå det engelska språket. Med ett bra resultat på provet ökar möjligheterna att komma in på en utbildning.

Provet går att göra två gånger per år, vår och höst, och datum för sista anmälningsdag är alltid detsamma: 15 februari och 15 september. Datumet för provet varierar dock då det alltid hålls på en lördag.

Man får göra provet hur många gånger man vill och det är alltid det bästa resultatet som gäller när man söker utbildningar. Provresultatet blir offentliga handlingar och gäller i fem år från det år man gör det. Man kan få ett resultat på en skala mellan 0,0 och 2,0. Resultat över 0,1 överförs automatiskt till högskolorna och till Verket för högskoleservice, VHS.

Att tänka på inför provet:

  • Sömn är det viktigaste - kom utvilad till provet!
  • Ha gärna med dig något att äta, du ska sitta där i flera timmar.
  • För att förbereda dig kan du öva på gamla högskoleprov på www.studera.nu.
  • Bli inte stressad och oroad för att det är svårt, går det dåligt kan du alltid göra om det igen, och igen, och igen..

Mer läsning

Annons