Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det sjukaste vi varit med om"

Efter succén i Musikhjälpen - nu ska Björn Daniels, 22, och Julius Aspman, 23, gå mellan Uppsala och Orsa.
Efter jul ska löftet infrias.
– Planen är att gå på annandagen, säger Björn Daniels.

Orsagrabbarna charmade svenska folket när de på bästa sändningstid klev in i studion i söndags kväll.

Björn Daniels och Julius Aspman hade då cyklat 26 mil - från Orsa till Uppsala, varifrån Musikhjälpen sändes i år. Allt med slutmålet att få krama programledaren Kodjo Akolor.

Det var ett av delmålen som Björn och Julius hade satt upp efter att ha startat sin insamling, som till slut landade på 319 500 kronor till att bekämpa HIV.

– Det är det sjukaste vi har varit med om. Men det är folket som har gjort detta möjligt, vi har bara trampat, säger Björn Daniels.

Insamlingen tog snabbt fart. Om de kom upp i 15 000 kronor skulle de lifta till Uppsala och försöka ta sig in i glasburen. Vid 20 000 lovade de att cykla.

– Vi hoppades att det skulle landa på mellan 15 000 och 20 000 kronor. Men 19 000 hade varit perfekt, mycket pengar samtidigt som vi skulle slippa cykla. Men det tickade på och när vi vaknade hade vi 20 000. Först kändes det inte alls bra faktiskt, men när man fick så mycket stöd och kassan bara steg och steg så kändes det lättare, säger Björn Daniels.

Ingen av dem hade kunnat föreställa sig att insamlingen skulle inbringa så mycket pengar.

Och äventyret var inte över där. Mitt under intervjun i glasburen lovade Björn att om de skulle nå 250 000 kronor skulle de gå hem till Orsa. Tusenlapparna tickade in för varje sekund.

– Idéen hade kommit upp men vi hade avfärdat den som ganska korkad. När Kodjo sa att vi förtjänade att ta tåget hem kunde jag inte hålla mig. Julius blev ganska arg, men nu är det som det är, säger Björn och skrattar.

De höll ett, som Björn kallar det, krismöte och enades snabbt om att det blir bäst att skjuta upp promenaden mellan Uppsala och Orsa - till 26 december.

– Hade vi stuckit direkt hade vi väl bara kommit två mil, fått skavsår och dessutom haft arga arbetsgivare efter oss. Vi måste även lämna tillbaka cyklarna och kolla var vi kan bo och äta. Men vi ska göra det.

Innan de lämnade Uppsala hann de även med ett dopp i Fyrisån, vilket var delmålet för om insamlingen kom upp i 100 000 kronor.

Hur mår era kroppar?

– Jag har ont i rumpan. Inte direkt i musklerna utan det är mer som skavsår. Det gör jäkligt ont att sitta på en stol, fåtölj går bra men inte en köksstol. Annars är vi i prima form, det är bra att härda benen tror jag.

Björn och Julius har inte bara fått beröm i sociala medier. I Orsa har flera företag hört av sig och vill belöna dem eller sponsra deras kommande vandring.

– Vi ska få en goodie bag från apoteket i Orsa och i går ringde de från kommunfullmäktige och ville snacka live på länk med mig. Tre politiker har hört av sig. Det känns kul att få uppvaktning av alla där hemma och att folk är stolta över det vi har gjort.

Den 26 december startar de vandringen i Uppsala. De hoppas nå Orsa innan tolvslaget på nyårsafton.

– Folk får gärna gå med oss under vägen och så, det skulle vi uppskatta, säger Björn Daniels.