Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ryker från barkhögen

I fredags ryckte räddningstjänsten i Mora ut till biovärmeverket på Vattumyren där det brann med öppen låga i en stor barkhög.
Vid efterbevakning upptäckte man natten till söndagen att temperaturen i barkhögen var var hög och att det brann med öppen låga igen.

Annons

Eftersom det saknas släckutrustning vid den delen av värmeverket där den stora barkhögen finns tillkallades brandkåren återigen.
– Släckningsarbetet är mycket resurskrävande. Varje skopa som tas ur högen måste blötas igenom innan man placerar materialet på ny plats. Att släcka direkt i högen är omöjligt då den är för kompakt, säger vice brandchefen Johan Szymanski.
Vid femtiden på söndagsmorgonen avbröts släckningsarbetet och det beslutades att återupptas klockan nio på morgonen. Branden var vid tvåtiden på söndagen fortfarande inte släckt. Temperaturen ligger kring 80 grader och övervakas kontinuerligt. Normal temperatur är 30 till 50 grader.
– Min bedömning är att branden inte kommer att vara helt släckt förrän den stora barkhögen delats helt och hållet och då man kommit åt kärnan. Ett arbete som personalen på värmeverket får fortsätta med under måndagen.
– Det är ganska vanligt att bränder av den härtypen kan fortgå i flera veckor. Om det uppstår brand med öppen låga igen kommer brandkåren att återvända till platsen. Jag vill poängtera att det inte finns någon risk för spridning i nuläget och att den vita rök som syns från högen är vattenånga, säger Johan Szymanski.