Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det roligaste jag har gjort"

Han spelade covers i Pumpbolaget i många år, men nu är det dags för Mathias ”Biffen” Larsson att stå på egna ben. I morgon har han releaseparty för sin soloskiva på Rättviks bowling & krog.

Fröet till skivan Bitsandpieces såddes på en trubadurvända i en skidort i Schweiz 2007. Där spenderade Mathias Larsson tiden på hotellrummet med att skriva låtar på sin akustiska gitarr. Men det hade inte kunnat gro utan rätt jordmån och den kom först flera år senare. För ungefär två år sedan beslutade sig coverinstitutionen Pumpbolaget att lägga ner verksamheten. Då fick en undertryckt längtan att göra något eget plats.

– Det är ju en pojkdröm, att sätta ihop ett eget band med egna låtar, säger han.

Låtar skrevs bland annat under de återkommande vintersäsonger som han spelade i Schweiz. Han var där själv och det fanns inte så mycket annat att göra.

– Har man inget band att hänga med så blir det att man sitter mycket på hotellrummet. Tanken var först att spela in allt själv på telefonen, men jag kände att det fanns något mer.

Till att börja med var han undermedvetet kvar i coverbandstänkandet, att skriva låtar han trodde att andra skulle gilla. Det var en återvändsgränd, insåg han till slut.

– När jag släppte det så lossnade allt. Det har kommit många självinsikter under tiden.

Han satte ihop ett band och projektet utvecklades i en annan riktning, även om den akustiska gitarren fortfarande är grunden.

– Den fungerar som kittet. Min ambition har varit att göra det ärligt och rakt och det har varit bra för låtarna att börja "utan kläder".

Texterna har han, med två undantag, skrivit själv.

– Egentligen har både melodier och text legat latent under alla år. Jag skrev ju texter när jag var ung. Men att skriva på svenska har aldrig varit ett alternativ. Jag har fått hjälp av en tjej från England som jag träffat och som skickat två texter till mig.

I morgon spelar han offentligt tillsammans med "The Band of Gold" för första gången, på Rättviks Bowling och krog.

– Det blir som en födelse, än så länge har ingen sett det. Det ska bli spännande att se hur det tas emot och live är ju vårt "normala" forum. Jag har velat ha ett livetänkande även i studion.

Mathias Larsson har jobbat som heltidsmusiker i många år och det vill han fortsätta med. Helst med sitt nya projekt, naturligtvis.

– Jag kan inget annat och framför allt vill jag inget annat. Det här är det roligaste jag någonsin har gjort. Det är kul att få känna den känslan igen – och det är kul att hitta folk i ens egen ålder som vill ställa upp och spela. Det handlar ju om hårt, mer eller mindre ideellt, arbete. Men jag är så naiv att jag tror att det fortfarande finns plats för riktig musik.