Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det räcker inte till gruvsatsning"

Ledningen för länets Socialdemokrater är försiktigt positiv till regeringens löften om infrastruktursatsningar.
– Bra att det nu nämns en summa, men det räcker inte, säger länets S-ordförande Peter Hultqvist.

I onsdags lovade regeringen att de närmaste fem åren satsa minst 3,5 miljarder i gruvrelaterade infrastruktursatsningar. Drygt 2,1 miljarder öronmärks för Norrland. Resterande 1,4 miljarder ska gå till satsningar i bland annat Bergslagen. Slutgiltiga beslut om hur och var ska fattas under 2014.

– Tidigare var jag oroad över att regeringen inte nämnde Bergslagen och gruvsatsningarna i Ludvika. Nu gör de det. Det är bra, säger Peter Hultqvist.

Han ser dock flera frågetecken.

– Enligt de beräkningar jag har kostar enbart satsning i banan mellan Ludvika och Oxelösund två miljarder. Detta är en förutsättning för de planerade satsningarna i Höksberg. Och hur blir det med pengarna, ska Bergslagen få 1,4 miljarder - eller ska pengarna delas med andra? Jag har en fortsatt oro, säger han.

Den 13 september har han begärt, och fått, en interpellationsdebatt i riksdagen med infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd.

– Bra att det nu i alla fall finns en uttalad delfinansiering. Men det här ger sig inte själv. Vi i Dalarna måste fortsätta pressa regeringen i frågan. Vi har en lång resa kvar innan nödvändiga infrastruktursatsningar är på plats. Det handlar inte bara om gruvnäringen, utan om övrig industris förutsättningar i länet, säger Peter Hultqvist.