Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det räcker inte till gruvsatsning"

Ledningen för länets Socialdemokrater är försiktigt positiv till regeringens löften om infrastruktursatsningar.
– Bra att det nu nämns en summa, men det räcker inte, säger länets S-ordförande Peter Hultqvist.

Annons

I onsdags lovade regeringen att de närmaste fem åren satsa minst 3,5 miljarder i gruvrelaterade infrastruktursatsningar. Drygt 2,1 miljarder öronmärks för Norrland. Resterande 1,4 miljarder ska gå till satsningar i bland annat Bergslagen. Slutgiltiga beslut om hur och var ska fattas under 2014.

– Tidigare var jag oroad över att regeringen inte nämnde Bergslagen och gruvsatsningarna i Ludvika. Nu gör de det. Det är bra, säger Peter Hultqvist.

Han ser dock flera frågetecken.

– Enligt de beräkningar jag har kostar enbart satsning i banan mellan Ludvika och Oxelösund två miljarder. Detta är en förutsättning för de planerade satsningarna i Höksberg. Och hur blir det med pengarna, ska Bergslagen få 1,4 miljarder - eller ska pengarna delas med andra? Jag har en fortsatt oro, säger han.

Den 13 september har han begärt, och fått, en interpellationsdebatt i riksdagen med infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd.

– Bra att det nu i alla fall finns en uttalad delfinansiering. Men det här ger sig inte själv. Vi i Dalarna måste fortsätta pressa regeringen i frågan. Vi har en lång resa kvar innan nödvändiga infrastruktursatsningar är på plats. Det handlar inte bara om gruvnäringen, utan om övrig industris förutsättningar i länet, säger Peter Hultqvist.