Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det perfekta skottet

Pistolskyttarna i Transtrands skytteförening hade lilla julafton och storfrämmande häromkvällen. Sjufaldige olympiern i pistolskytte, Ragnar Skanåker, 77, kom på besök till skyttepaviljongen och gav goda råd. Samt satte en fullträff med luftpistol, exakt mitt i tavlan. Det perfekta skottet. Så som det anstår en mästare.

För drygt tiotalet intresserade och andäktigt lyssnande skyttar berättade Ragnar Skanåker något om sin väg till framgångarna. Han gav också tips och goda råd om vad som krävs för att lyckas med det perfekta skottet.

– Det har att göra med motivation och ambition. Den som tränar mest blir också bäst, men det är även viktigt att ha roligt.

I skytte handlar det också om att planera, vara noggrann och koncentrerad. Varje skott ska genomföras på ett planerat sätt, så exakt lika som möjligt, gång på gång på gång.

– Och koncentration kan man inte bara träna på skjutbanan. Det måste man träna jämt i det dagliga livet, att hålla koncentrationen på det man gör och skärma av det oväsentliga omkring.

Fast det är inte alltid lätt. En gång fick Skanåker be självaste kungen att hålla mun. I ett viktigt skede i ett OS-skytte stördes Skanåker av att den svenska kungliga delegationen satt alldeles bakom honom och pratade.

– Jag blev störd av att det svenska språket trängde igenom och jag missade. Fast jag bad om ursäkt senare.

Att OS-legendaren dök upp hos skytteföreningen i Transtrand beror på att han var på besök hos Cris Kajd, landslagskompis under många år. Cris, som deltagit i tre olympiska spel 1984-1992, bor under delar av året i Sälen och är aktiv medlem i Transtrands skytteförening.

Kvällen i den fina skyttepaviljongen vid Vasaloppsvägen, strax öster om Fiskarheden, avslutades med skjutträning. En enkel träningstävling mellan skyttarna i Transtrand slutade med att Nicke Bergman vann.

Då blev det en duell – Bergman vs Skanåker. Oavgjort nia i första skottet.

Sedan kom avgörandet. Nicke började känna trycket, darrade en aning på manschetten och vips var slaget förlorat.

Skanåker gjorde tvärtom, skärpte koncentrationen och sköt en innertia, exakt i mitten.

Det perfekta skottet utfört av mästaren.

Och för Nicke Bergman ett minne för livet. "Särskjutning" mot legendaren.