Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det oväntade beskedet: Hans hus ska tvångsinlösas

Ludvikabon Bert Nyström, 78, trodde att han kallats till mötet för att Trafikverket ville få hans tillstånd att ta ned ett par träd.
I stället kom dråpslaget: hans hus ska rivas.

– Det här har de inte alls pratat om förut. Det är tråkigt, jag vill ju bo kvar i huset i många år till, säger han.

Bert Nyström bor vid Valhallavägen 24, i det gula huset strax ovanför korsningen vid OKQ8. I åratal har det pratats om att korsningen ska ersättas med en rondell, vilket Nyström inte haft något emot.

Som planerna sett ut har hans hus inte varit hotat. Men på ett möte i Folkets hus i onsdags där representanter för Trafikverket och kommunen deltog, fick han chockbeskedet.

– Det ska tydligen bli en oval rondell och de tänker dra vägen rakt genom halva kåken.

Joel Lidholm, planingenjör vid kommunen, bekräftar att Trafikverket och kommunen har tänkt om när det gäller utformningen av rondellen.

– Det är riktigt att man kan säga att den enligt detta förslag blir ovalformad. Om rondellen byggs enligt förslaget så kommer den att få ett femte ben med in- och utfart till Ica från Gonäsvägen.

Nuvarande in- och utfart på riksvägen kommer att stängas och detta av säkerhetsskäl, förklarar Lidholm.

– Det är för stark lutning i utfarten och det är trafikfarligt, särskilt vintertid.

Nya förslaget innebär också att det på riksvägen mellan Ica och Dollarstore blir en gångpassage för oskyddade trafikanter, således inget tunnelbygge. Däremot planerar man för en tunnel för gående och cyklister i höjd med Valhallavägen 24 och över till Hällvägen och likaså en tunnel under Snöåvägen vid OKQ8.

Joel Lidholm betonar att förslaget inte är spikat, men han hoppas att både detaljplan och vägplan kan fastställas senast under tidiga hösten 2017.

– Både planerna måste vara fastställda innan inlösen av huset vid Valhallavägen 24 kan ske. De kommunägda fastigheterna med byggnader vid Valhallavägen 20 och 22 kommer också att beröras. Rondellen börjar byggas tidigast 2019 medan nya riksvägsdelen mellan Ica och infarten till Lyviksberget kan börja byggas 2018.

En nedstämd Bert Nyström har börjat grunna över vilka möjligheter han har att överklaga så rivningen av hans hus åtminstone fördröjs.

– Min fru avled i vintras. Jag är tacksam för att hon slapp uppleva detta.