Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det måste till handlingskraft"

Manifestationen för de två barn som hotas av utvisning drog trots regnet en stor mängd människor till Stora torget.
Familjehemsmamman Lisa Breiting säger att betyder oerhört mycket att så många valt att sluta upp.

Trots det bistra vädret samlades hundratals människor vid Stora torget för att visa sitt stöd för de två barn som hotas av utvisning till Azerbajdzjan.

Barnens familjehemsmamma, Lisa Breiting, säger att stödet man får är ovärderligt.

– Det går inte att beskriva i ord vad det här betyder. Det betyder oerhört mycket att så många valt att sluta upp. Vi hoppas naturligtvis att ärendet går tillbaka till migrationsverket och att man gör en ny prövning. Det innebär livsfara för de här barnen att utvisas tillsammans med sina föräldrar.

Socialtjänsten har beslutat om familjehemsplacering då man anser att de biologiska föräldrarna inte klarar av att ta hand om dem. Men migrationsverket har trots det beslutat utvisa familjen tillsammans. Något Roza Güclu Hedin (S) reagerat på.

– Som det ser ut nu går alltså utlänningslagen över socialtjänstlagen. Något jag också ställt frågor om till migrationsminister Tobias Billström. Men jag tycker inte att jag fått några bra svar.

– Jag tror att mycket måste förändras och att barnkonventionen måste bli lag. Man ska inte kunna komma undan med att inte tillämpa barnperspektivet. Det måste till handlingskraft och det tror jag man kan åstadkomma genom en lagändring.

Något som flera talare höll med om. Eva-Len Strandberg från Asylgruppen som inledde manifestationen och talade om att Sverige inte längre kan kalla sig humant så länge vi utvisar barn, och Daniel Riazat (V) som talade om hyckleri då vi lär ut de mänskliga rättigheterna i skolor men inte följer dem i praktiken.